Nórska cirkev povolila sobáše osôb rovnakého pohlavia v kostole

Nórska cirkev v pondelok odobrila cirkevný obrad pri sobášoch medzi osobami rovnakého pohlavia, čím skončila dlhoročné diskusie o tejto záležitosti. Informovala o tom agentúra DPA.

12.04.2016 10:45
debata (22)

Za návrh hlasovalo 88 zo 115 členov prítomných na generálnej synode, ktorá je hlavným rozhodovacím orgánom štátnej evanjelicko-luteránskej cirkvi. Hlasovanie sa uskutočnilo v meste Trondheim na západe krajiny.

Závery synody tiež ukladajú, že pri týchto sobášoch sa bude uplatňovať odlišná liturgia. Členovia cirkvi sa budú môcť sobášiť vo svojom farskom kostole, kňaz však bude mať právo odmietnuť zosobášiť osoby rovnakého pohlavia.

Podľa vyhlásenia synody by „odlišné teologické názory“ nemali narušiť jednotu cirkvi. Predchádzajúca synoda v roku 2014 odmietla podobný návrh, dohoda nebola dosiahnutá ani vlani na jeseň na konferencii biskupov.

Nórsko v roku 2009 prijalo rodovo neutrálny zákon o sobášoch, ktorý nahradil príslušnú legislatívu z roku 1993, povoľujúcu dvojiciam rovnakého pohlavia uzavrieť zväzok prostredníctvom registrovaného partnerstva.

Členmi Nórskej cirkvi je približne 73 percent z 5,2 milióna obyvateľov krajiny. Cirkev začala v roku 2012 uvoľňovať svoje väzby na štátne inštitúcie.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #Nórsko #sobáše homosexuálov