Rakúsko sprísni kontroly na talianskej hranici najneskôr 1. júna

Rakúsko sprísni kontroly na hraniciach v Brennerskom priesmyku najneskôr 1. júna. Podľa agentúry APA to uviedol minister obrany Hans Peter Doskozil.

12.04.2016 13:47
Brennerský priesmyk, Brennner Foto: ,
Značka "Rakúska republika - hraničný prechod" v talianskej obci Brenner na taliansko-rakúskych hraniciach.
debata (1)

V pondelok začali Rakúšania na brennerskej diaľnici výstavbu kontrolného stanoviska a plotu. Taliansko aj Európska komisia rozhodnutie Viedne kritizujú.

Končiaca rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová pred časom oznámila, že alpská republika v prípade väčšieho tlaku migrantov, ktorí smerujú na jej územie, pravdepodobne zavedie prísnejšie kontroly na hraniciach, aby prúd utečencov spomalila alebo úplne zastavila.

Okrem hranice so Slovinskom, kde prísnejší režim panuje už teraz, by sa malo nové opatrenie dotknúť predovšetkým hranice s Talianskom. Brennerská diaľnica, ktorá rovnomenným priesmykom prechádza, je pritom jedným z hlavným európskych ťahov.

Pri diaľnici by malo vzniknúť zastrešené kontrolné stanovisko, aby policajti mohli pracovať aj v nepriaznivom počasí. Súčasťou stavebných opatrení by mal byť aj plot. Okrem prísnejších kontrol by podľa plánov Viedne mali priamo na hraniciach prebiehať s migrantmi aj zrýchlené azylové konania.

Podľa Doskozila by mal režim na prechode v Brennerskom priesmyku pripomínať ten pri Spielfelde na rakúsko-slovinskej hranici, kde Viedeň vlani vybudovala komplex pre registráciu migrantov vrátane dva a pol metra vysokého plota, ktorý má usmerňovať pohyb migrantov.

Rakúsko očakáva, že sa kvôli uzavretiu takzvanej balkánskej trasy opäť zvýši migračný tlak na Taliansko. Tam by tento rok podľa talianskych odhadov mohlo cez Stredozemné more z Líbye doraziť až 300 000 ľudí.

Rakúsky kancelár Werner Faymann po rokovaní vlády označil sprísnenie kontrol na hranici s Talianskom za niečo, čo si Viedeň nepraje, ale čo je „nevyhnutné a správne“.

„Vláda vo Viedni by si mala svoje rozhodnutie rozmyslieť, pretože je v rozpore so zmyslom európskych zmlúv a priateľstva, ktoré Taliansko a Rakúsko spájajú,“ uviedol taliansky štátny tajomník pre európske záležitosti Sandro Gozi. „Problémy sa nedajú riešiť stavbou improvizovaných múrov,“ dodal.

Rakúsko kvôli rozhodnutiu sprísniť režim na hraniciach s Talianskom v Štrasburgu kritizoval tiež európsky komisár pre migráciu a vnútro Dimitris Avramopulos. Podľa neho nejde o „správne riešenie“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rakúsko #hraničné kontroly