V Belgicku obvinili z terorizmu ďalších dvoch mužov

Ďalších dvoch mužov obvinili belgické úrady z podielu na marcových teroristických útokoch v Bruseli.

12.04.2016 14:09
debata (1)

S odvolaním sa na prokuratúru o tom informujú tamojšie médiá. Smail F. a Ibrahim F. prenajali údajne byt atentátnikom, ktorý im slúžil ako úkryt. Pri útokoch na bruselskom letisku Zaventem a v stanici metra Maalbeek zahynulo v marci 32 ľudí.

Obvinení podľa štátneho zástupcu prenajali byt na Avenue des Casernes v bruselskej štvrti Etterbeek, v ktorom sa okrem podozrivých páchateľov atentátov ukrývali aj ďalší islamisti. Podľa stanice RTBF sa v byte tesne pred spáchaním útoku v metre zdržiavali Khalid El Bakraoui a Osama Krayem.

Smail F., ktorý sa narodil v roku 1984, a o štyri roky mladší Ibrahim F. si vypočuli obvinenia z členstva v teroristickej skupine a podielu na vraždách spáchaných prostredníctvom teroristických či­nov.

V sobotu belgická polícia vykonala rozsiahlu raziu na Avenue des Casernes v bruselskej štvrti Etterbeek, kde sa zamerala na jeden obytný dom s obchodom na prízemí. Počas akcie nikoho nezadržala a nenašla zbrane ani výbušniny. Či išlo práve o byt, ktorý obvineným prenajali, však prokuratúra nepotvrdila.

Vyšetrovanie okolo bruselských a parížskych teroristických útokov pokračuje „aktívne vo dne v noci“, uviedol takisto hovorca prokuratúry.

Belgické úrady už v sobotu z terorizmu obvinili štyri osoby. Okrem Osamu Krayema, Hervého B. M. a Bilala E. M. medzi nimi bol tiež Mohamed Abrini, blízky priateľ zrejme jediného žijúceho páchateľa novembrových teroristických útokov v Paríži Salaha Abdeslama.

Abrini sa priznal, že je tiež oným dlho neznámym „mužom v klobúku“, ktorého spolu s dvoma samovražednými atentátnikmi zachytili kamery pred útokom na bruselskom letisku Zaventem.

Brat teroristu z Paríža môže byť v Európe, nevedia ho nájsť

Younes Abaaoud, mladší brat jedného z páchateľov teroristických útokov v Paríži, odcestoval zo Sýrie a je na ceste do Európy, napísal vo svojom poslednom čísle francúzsky magazín Paris Match s odvolaním sa na organizáciu Interpol.

Časopis vysvetlil, že Interpol zaznamenal 18. februára telefonický rozhovor medzi 15-ročným Younesom Abaaoudom a jeho sestrou Yasminou, ktorá žije v Belgicku. Tínedžer, ktorého Islamský štát označuje za „najmladšieho džihádistu Európy“, v ňom vyhlásil, že „do Európy dorazí o desať hodín“.

Younes Abaaoud bol v Sýrii od svojich 13 rokov. Prišiel tam v januári roku 2014 so svojím starším bratom Abdelhamidom, ktorého považujú za plánovača útokov v Paríži z 13. novembra 2015.

Abdelhamid prišiel o život o niekoľko dní neskôr počas razie, ktorú polícia podnikla na parížskom predmestí Saint-Denis, kde na základe avíza pátrala po žijúcich páchateľoch atentátov a ich komplicoch.

Interpol vedie o Younesovi Abaaoudovi spis. Deväť dní pred spomínaným telefonátom so sestrou ho vyhlásili za mŕtveho. V obave, že ide o pokus o zahladenie stôp, belgické tajné služby po ňom ďalej pátrali a vystopovali ho v saudskoarabskej Džidde. Práve odtiaľ sa telefonicky spojil so svojou sestrou v Belgicku.

Niekoľko hodín po tomto telefonáte Interpol na svojich stránkach označil Younesa Abaaouda za „teroristu“, „vraha“ a „džihádistického bojovníka“. Považuje ho za nezvestného a nebezpečného a vyzýva na jeho zadržanie.

Paris Match predpokladá, že tínedžer mohol podstatne zmeniť svoj výzor a zrejme cestuje s falošnými dokladmi. Podľa Interpolu by sa mohol pokúsiť letecky prepraviť do Turecka, Maroka alebo Európy. Nemenovaný vyšetrovateľ Interpolu však pre Paris Match uviedol, že v prípade, že sa Younes Abaaoud pohybuje po Európe s falošnými dokladmi, bude „pre nás ťažké nájsť ho“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Interpol #IS #útoky v Paríži #útoky v Bruseli