Ukrajinská vládna koalícia pripravuje nový kabinet, hlasy na to má

Dve strany, ktoré ostali v ukrajinskej vládnej koalícii - prezidentov Blok Petra Porošenka (BPP) a Ľudový front (LF) odstupujúceho premiéra Arsenija Jaceňuka - sa chystajú v parlamente schváliť Jaceňukovu demisiu a potom možno aj zvoliť novú vládu.

12.04.2016 14:31
Volodymyr Hrojsman Foto: ,
Novým ukrajinským premiérom by mal byť Volodymyr Hrojsman.
debata (10)

Po pristúpení štyroch poslancov k Porošenkovmu bloku má koalícia v Najvyššej rade tesnú nadpolovičnú väčšinu, no hlasovanie podľa médií odďaľujú ďalšie diskusie partnerov okolo demisie, aj novej vlády. Zdroje z LF už dokonca hovoria o tom, že nový kabinet vznikne do konca týždňa.

Novým premiérom sa podľa všetkého stane doterajší predseda parlamentu Volodymyr Hrojsman (38), ktorý je členom BPP. Podľa niektorých poslancov za Porošenkov blok má koalícia v 450-člennom zákonodarnom zbore dostatočný počet hlasov, a to 226, aby Hrojsmana a jeho kabinet po potvrdení Jaceňukovej demisie schválila.

Pokiaľ ide o navrhnutých kandidátov do Hrojsmanovej vlády, parlamentná skupina BPP s nimi už na rannom zasadnutí vyslovila súhlas. Podľa zoznamu, ktorý sa v rade objavil, by na svojich miestach mali zostať ministri vnútra, spravodlivosti, zahraničia, obrany a informácií.

Nanovo obsadia dôležitý post ministra financií, ktorý by po Natálii Jareskovej mal prevziať Oleksandr Danyljuk. V súvislosti s touto funkciou sa v uplynulých dňoch špekulovalo aj o bývalom slovenskom politikovi Ivanovi Miklošovi.

Mikloš vo vyhlásení potvrdil, že novým ukrajinským ministrom financií nebude. „Dôvodom môjho rozhodnutia je to, že v prípade prijatia tejto ponuky by som stratil slovenské občianstvo. Táto záležitosť je pre mňa rovnako citlivá ako pre ukrajinskú stranu skutočnosť, že by člen ich vlády nemal ukrajinské občianstvo,“ uviedol Mikloš.

Slovensko až na výnimky neumožňuje svojim obyvateľom dvojité občianstvo. Bývalý slovenský minister financií aj podpredseda vlády pre ekonomiku Mikloš, ktorý stál v niekdajšom slovenskom kabinete premiéra Mikuláša Dzurindu za rozsiahlymi ekonomickými reformami, by sa však mal stať šéfom poradcov nového ukrajinského premiéra, ak sa ním stane Hrojsman.

Mikloš uviedol, že túto ponuku prijal, pretože nevyžaduje zmenu občianstva. (Viac čítajte v osobitnej správe.)

Prezident Petro Porošenko pred zasadnutím Najvyššej rady vyhlásil, že ak poslanci neschvália demisiu, ktorú v pondelok predložil Jaceňuk, rozpustí parlament a vypíše nové voľby. Premiér sa rozhodol dať svoju funkciu k dispozícii po dlhotrvajúcom tlaku nielen z radov opozície, ale aj z radov vládnej koalície, a to vrátane prezidenta.

Koalícia stratila v zákonodarnom zbore väčšinu, keď ju opustili dvaja členovia: najprv odišla strana Svojpomoc a potom aj Vlasť expremiérky Julie Tymošenkovej.

Počas zasadnutia Najvyššej rady anonym oznámil, že v objekte parlamentu sa nachádza bomba. Špecialisti však žiadnu nálož nenašli a polícia podľa agentúry Ukrinform oznámila, že výhražný telefonát prišiel z Ruska.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #BPP