Merkelová: Nemecku môže pomôcť skúsenosť integráciou migrantov

Skúsenosti s integráciou povojnových utečencov môžu Nemecku pomôcť zvládnuť aj dopady súčasnej migračnej krízy.

12.04.2016 20:22
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (54)

Na výročnom zhromaždení Zväzu vyhnancov (BDV), ktorý zastrešuje spolky nemeckých utečencov z krajín strednej a východnej Európy, to povedala kancelárka Angela Merkelová. Zdôraznila pritom, že integrácia súčasných utečencov do spoločnosti si bude vyžadovať úsilie oboch strán.

„Bezpochyby sú dôvody – kultúrne pozadie i nádeje ľudí, ktorí sú na úteku a hľadajú budúcnosť v Európe – iné, než aké mali nemeckí vyhnanci pred 70 rokmi. To však neznižuje skúsenosti, ktoré sme získali,“ povedala kancelárka s tým, že tieto skúsenosti je možné využiť aj pri zvládaní súčasnej situácie, keď sa Nemecko konfrontuje s príchodom najväčšieho množstva utečencov od povojnových rokov.

Merkelová pripomenula, že ani integrácia povojnových utečencov do nemeckej spoločnosti nebola jednoduchá. Napriek tomu sa podarila a Nemci, ktorých odsunuli z oblasti strednej a východnej Európy, výrazne prispeli k obnove Nemecka a k rozvoju jeho ekonomiky.

Rovnako ako v minulosti však i v súčasnosti úspešná integrácia podľa kancelárky vyžaduje ústretovosť od prijímajúcej spoločnosti aj úsilie tých, ktorí do krajiny prichádzajú.

„Kto k nám prichádza, môže počítať s našou pomocou pri výučbe jazyka a pri získavaní kvalifikácie pre pracovný trh. Zároveň však od neho požadujeme, aby sa zoznámil s naším spôsobom života a s fungovaním spoločnosti, aby ho pochopil a aby ho rešpektoval,“ vyhlásila Merkelová.

Nemeckí utečenci a ich rodiny sú podľa kancelárky vďaka svojej skúsenosti citlivejší k otázkam úteku a straty domova. Merkelová ich preto vyzvala, aby ponúkali utečencom pomocnú ruku a aby sa stali silným hlasom v spoločenskej diskusii o migrácii.

Rovnako sa vyjadril aj predseda BDV Bernd Fabritius, podľa ktorého sa utečenci práve kvôli vlastnému osudu nesmú odvracať od utrpenia, ktorým prechádzajú terajší utečenci. „Musíme ísť príkladom v ľudskosti a v solidarite,“ povedal.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenecká kríza