OBSE vyzýva zastaviť bojové operácie na východe Ukrajiny

S výzvou zastaviť bojové operácie na východe Ukrajiny a prestať tam používať ťažké zbrane sa na hlavných aktérov už dva roky trvajúceho konfliktu na východe Ukrajiny obrátili ministri zahraničných vecí tzv. trojky Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE): Frank-Walter Steinmeier (Nemecko), Ivica Dačič (Srbsko) a Sebastian Kurz (Rakúsko). Informovala o tom v stredu agentúra UNIAN.

13.04.2016 09:35
debata (134)

Diplomati vo svojom vyhlásení vydanom na záver ich schôdzky v nemeckom Hamburgu tlmočili svoje hlboké znepokojenie, ktoré vyvolávajú správy o zvyšujúcom sa počte prípadov porušenia prímeria a rozmiestňovania ťažkých zbraní v bezpečnej zóne na východe Ukrajiny.

Zdôraznili tiež, že obnovenie vojenských operácií a sťahovanie zakázaných druhov zbraní k styčnej línii, ako o tom vypovedá správa monitorovacej misie OBSE, svedčí o porušení minských mierových protokolov.

Z tohto dôvodu tzv. trojka OBSE vyzýva všetkých signatárov minských protokolov, aby plnili svoje záväzky, ktoré pre nich vyplývajú z dohody o spôsoboch urovnania konfliktu v Donbase.

Šéfovia diplomacií tzv. trojky OBSE vyzvali strany konfliktu na východe Ukrajiny, aby zaistili bezpečný a neobmedzený prístup pozorovateľov OBSE k ukrajinsko-ruskej hranici v súlade s mandátom misie OBSE a minskými protokolmi.

Upozornili tiež, že incidenty, ktorých terčom boli v poslednom čase členovia misie OBSE, sú neprijateľné a ich páchatelia sa za ne budú zodpovedať.

Vo štvrtok uplynú dva roky odvtedy, ako dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov podpísal rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) o začatí rozsiahlej „protiteroristickej operácie“ (ATO).

Ako pripomenula agentúra RIA Novosti, vedenie Ukrajiny sa pre spustenie ATO rozhodlo v súvislosti s masovými nepokojmi, ktoré v oblasti Donbasu vyvolala zmena mocenských pomerov v krajine začiatkom roku 2014.

V apríli 2014 boli v Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásené proruské ľudové republiky. V máji sa v nich konali referendá, na ktorých základe vyhlásili svoju suverenitu a vytvorili vlastné mocenské orgány.

Petro Porošenko, ktorý krátko na to vyhral prezidentské voľby na Ukrajine, sa vyslovil za aktivizáciu vojenských operácií a prisľúbil víťazstvo vládnych síl.

V lete roku 2014 prešli vládne jednotky na východe Ukrajiny do útoku pozdĺž celej styčnej línie a ku koncu augusta dobyli 60 percent územia Donbasu. Potom ich však proruské sily zastavili.

V tejto situácii obe strany pristúpili k rokovaniam o urovnaní konfliktu, ktoré viedli k podpísaniu niekoľkých dohôd a prímeriam. Napriek snahám medzinárodného spoločenstva o deeskaláciu obe jeho strany deklarujú, že stále pretrváva riziko obnovenia aktívnej fázy konfliktu, ktorý si vyžiadal viac ako 9100 obetí na životoch.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #kríza na Ukrajine