Zatkli muža, ktorý dodal zbrane teroristovi z Paríža

Španielska polícia zatkla na juhu krajiny v provincii Málaga muža, ktorý zrejme dodal zbrane teroristovi, ktorý pred rokom v Paríži zabil päť ľudí.

13.04.2016 16:00
Coulibaly, Francúzsko, útok, Paríž, islamisti Foto:
Útočník v Paríži Amedy Coulibaly na archívnej snímke.
debata (2)
Informovala o tom agentúra EFE. Muž údajne poskytol zbrane Amedovi Coulibalymu, ktorý vlani v januári po útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo zabil policajtku a potom štyroch ľudí v obchode s kóšer potravinami.

Dvadsaťsedemročného Francúza Antoine Deniveho, ktorý pochádza zo severofrancúzskeho Sainte-Catherine-l? S-Arras, zatkli v utorok v meste Rincón de la Victoria v juhošpanielskej provincii Málaga za spolupráce španielskej a francúzskej polície.

Radikálny islamista Amed Coulibaly (32) vlani 8. januára pri prestrelke na predmestí Paríža zabil policajtku Clarissu Jeanová-Philippeovou. Potom 9. januára vtrhol do obchodu s kóšer potravinami v Porte de Vincennes na východe Paríža a postrieľal tam štyroch ľudí. Niekoľko osôb zajal ako rukojemníkov, ktorých po niekoľkých hodinách polícia oslobodila, pritom útočníka zabila.

Neskôr sa ukázal, že Coulibaly mal blízko k bratom Kouachiovcom, ktorí s automatickými zbraňami 7. januára vnikli do parížskej redakcie týždenníka Charlie Hebdo a zabili v budove a jej blízkosti 12 ľudí. Po dvoch dňoch na úteku ich zabila polícia.

V utorok zadržaný Denive opustil Paríž vlani po januárových útokoch a potom sa usadil v provincii Málaga, kde pod falošnou identitou pokračoval v trestnej činnosti. Police teraz v jeho bydlisku zatkla tiež dve osoby – jedna z nich mala srbskú národnosť a druhá čiernohorskú.

Španielska justícia teraz rozhodne, či Deniveho vydá do Francúzska. On sám sa tomu nebráni, aj keď popiera, že by dodával zbrane islamistom. Prokuratúra pred vydaním ešte overuje, či nie je proti nemu v Španielsku vedené stíhanie kvôli predaju zbraní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Paríž #Charlie Hebdo