Jaceňuk podal demisiu, parlament vymenoval Hrojsmana za premiéra

Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil demisiu doterajšieho šéfa vlády Arsenija Jaceňuka a ako nového premiéra vymenoval doterajšieho predsedu parlamentu Volodymyra Hrojsmana. Zastupitelia zároveň vyhoveli žiadosti skoršieho kabinetu a odvolali rezolúciu, ktorá negatívne hodnotila jeho činnosť.

14.04.2016 10:52 , aktualizované: 11:31
Volodymyr Hrojsman, Hrojsman Foto: ,
Volodymyra Hrojsmana ukrajinský parlament vymenoval za nového premiéra.
debata (22)

V snemovni, ktorá má 450 členov, jeho kandidatúru podporilo 257 poslancov, 50 sa ich postavilo proti. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok navrhol poslancom kyjevského parlamentu schváliť Volodymyra Hrojsmana premiérom.

V čele rezortu zahraničia a obrany majú zostať doterajší ministri Pavlo Klimklin a Stepan Poltorak. Porošenko označil tridsaťosemročného Hrosjmana, doterajšieho šéfa parlamentu, za „politika nového typu“.

Podľa prezidenta bude mať Ukrajina „politicky zodpovednú vládu“. Túto politickú zodpovednosť ponesú dve politické strany a skupina nezávislých poslancov, uviedol Porošenko.

Doterajšia vládna koalícia sa vo februári rozpadla, keď podporu kabinetu vypovedali strany Vlasť a Svojpomoc. Novú vládnu väčšinu tvoria len zástupcovia dvoch najväčších strán – Bloku Petra Porošenko (BPP) a Jaceňukového Ľudového frontu (LF). Väčšinu dopĺňa skupina nezávislých poslancov, ktorých opozícia označuje za kariéristov a prebehlíkov.

Arsenij Jaceňuk sa vzdal funkcie premiéra. Foto: Reuters, VALENTYN OGIRENKO
arsenij jaceňuk, jaceňuk, ukrajina, Arsenij Jaceňuk sa vzdal funkcie premiéra.

Hrojsman v prejave konštatoval, že jeho vláda nebude v krajine tolerovať korupciu a posilní vzťahy s Európou. „Vnímam hrozby, ktorým čelíme. Varujem hlavne pred tromi z nich: korupciou, neefektívnou správou a populizmom. Nie sú to menšie ohrozenia, ako sú nepriateľské operácie na východe krajiny,“ povedal Hrojsman.

V novej vláde by mali zostať na svojich postoch minister zahraničia Klimkin, minister vnútra Arsen Avakov a minister obrany Poltorak. Šéfa diplomacie a obrany podľa ústavy nominuje do vlády prezident.

Prvým podpredsedom vlády a ministrom hospodárskeho rozvoja a obchodu sa má podľa médií stať Stepan Kubiv. Okrem neho má zasadnúť vo vláde ďalších päť podpredsedov vlády. Do čela kľúčového ministerstva financií sa postaví Oleksandr Danyljuk.

Porošenko v prejave oznámil, že súčasťou vlády bude novo aj ministerstvo pre záležitosti Donbasu, ktoré sa bude zaoberať záležitosťami utečencov a správy oblastí, kde prebieha „protiteroristická operácia“.

Konštatoval, že na východe Ukrajiny je do boja proti proruským povstalcom nasadených 69 000 ukrajinských vojakov. Prezident pri tejto príležitosti vyzval poslancov, aby schválili ústavné zmeny o decentralizácii krajiny s cieľom „zabezpečiť pokojný návrat Donbasu“.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Petro Porošenko #Volodymyr Hrojsman