KĽDR údajne uskutočnila neúspešnú raketovú skúšku

Severná Kórea podľa Soulu v piatok ráno uskutočnila zjavne neúspešne raketovú skúšku. Stalo sa tak v deň 104. výročia narodenia zakladateľa komunistického štátu Kim Ir-sena. KĽDR v poslednej dobe aj v minulých rokoch odpálila do mora rad rakiet na protest proti juhokórejsko-americkým vojenským cvičeniam.

15.04.2016 07:30 , aktualizované: 15:07
debata (5)

Nemenovaní juhokórejskí a americkí predstavitelia uviedli, že neúspešný test sa pravdepodobne týkal nového, ešte nevyskúšaného typu rakety stredného doletu Musudan. Rakety Musudan majú údajne dolet 3– až 4-tisíc kilometrov, a sú teda schopné zasiahnuť Južnú Kóreu, Japonsko a zrejme aj americký tichomorský ostrov Guam. Strelu Musudan, ktorú prvýkrát predstavili v októbri 2010 na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu, severokórejská armáda ešte nikdy netestovala.

Juhokórejská agentúra Jonhap uviedla, že strela explodovala vo vzduchu pár sekúnd po odpálení z východného pobrežia krajiny. Agentúra súčasne upozornila, že severokórejská armáda má na mobilnom odpaľovacom zariadení pripravenú ešte jednu strelu Musudan, ktorú zrejme chce tiež testovať. Celkovo má krajina podľa agentúry Jonhap najmenej 50 takýchto rakiet, ktoré nesú meno dediny na severovýchode krajiny, kde sa nachádza odpalisko.

Skúška sa odohrala v čase vystupňovaného napätia medzi znepriatelenými Kóreami. Juhokórejské médiá hlásili, že Pchjongjang sa chystá odpáliť nové balistické rakety stredného doletu pri príležitosti narodenín Kim Ir-sena, ktorý zomrel v roku 1994. Jeho vnuk, terajší severokórejský vodca Kim Čong-un, chystá na budúci mesiac veľký stranícky zjazd, na ktorom by mal podľa pozorovateľov ešte upevniť svoju moc.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #raketa