Berlín utečencom: Učte sa nemčinu

Nemeckí politici hovoria o historickom kroku. Prvýkrát v povojnovej histórii bude mať Nemecko zákon zameraný na integráciu utečencov do spoločnosti. Nový zákon, ktorý chce vláda schváliť do konca mája, má uľahčiť zamestnávanie utečencov. Tí však zároveň budú mať povinnosť učiť sa po nemecky. Ráta sa tiež s tým, že miesto pobytu im určia úrady.

15.04.2016 11:00
debata (80)
Šéfovia strán nemeckej vládnej koalície zľava... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Merkelová, nemecko, Šéfovia strán nemeckej vládnej koalície zľava Sigmar Gabriel (SPD), Angela Merkelová (CDU) a Horst Seehofer (CSU) sa po dlhých rokovaniach napokon dohodli na návrhu integračného zákona.

Na návrhu zákona sa vládna koalícia dohodla po dlhých hodinách diskusií. „Pripravili sme základné body integračného zákona, ktorý je vôbec prvou takou normou v dejinách spolkovej republiky,“ vyhlásila po koaličných rokovaniach nemecká kancelárka Angela Merkelová. Pripravovaný zákon podľa nej stanovuje povinnosti a záväzky pre všetkých, ktorí prichádzajú. Na jednej strane sa návrh sústreďuje na pracovné príležitosti pre žiadateľov o azyl. Zrušiť sa má obmedzenie, ktoré komplikuje ich zamestnávanie. Zatiaľ totiž platí, že pri ponuke pracovného miesta úrady musia uprednostniť domácich a občanov EÚ a až potom ho môžu ponúknuť žiadateľovi o azyl.

Berlín chce tiež motivovať firmy, aby vypisovali stáže a kvalifikačné kurzy pre migrantov. „Bude platiť, že kto tento kvalifikačný kurz pred riadnym ukončením opustí, príde o dočasné povolenie na pobyt a tým aj o právo zostať v Nemecku. Trvalé povolenie na pobyt budú môcť utečenci získať len vtedy, keď preukážu úsilie o integráciu,“ vyhlásila Merkelová. Postihy majú hroziť aj tým, ktorí sa nebudú snažiť naučiť sa po nemecky.

Vytvoriť by sa malo 100-tisíc pracovných príležitostí pre utečencov. O tieto miesta sa však nebudú môcť uchádzať ekonomickí migranti, ktorí pochádzajú z tzv. bezpečných krajín. Na základe nového zákona by sa mala utečencom skrátiť čakacia lehota na integračné kurzy nemeckého jazyka. Kurzy sa však pre nich stanú povinnými, a to aj v prípade, že ovládajú základy nemeckého jazyka.

Pripravuje sa však aj opatrenie, ktoré má zabrániť vzniku get. Preto budú úrady určovať žiadateľom o azyl miesto pobytu, sťahovať by sa mali len s povolením. Zatiaľ však nie je jasné, či sa toto opatrenie bude vzťahovať iba na žiadateľov o azyl, alebo aj na tých, ktorým azyl už udelili.

Odborníci tiež varujú, že žiadatelia o azyl sa budú snažiť sťahovať do veľkých miest, kde často žijú ich príbuzní alebo členovia ich komunít a kde tiež ľahšie získajú prácu. Podľa Ústavu nemeckého hospodárstva v Kolíne nad Rýnom je zjavné, že utečenci sa nesťahujú do oblastí, kde najviac chýba nová pracovná sila.

„Kto k nám chce patriť, bude mať teraz lepšiu možnosť sám prispieť celej spoločnosti. Zákon signalizuje, že úsilie sa vyplatí,“ povedal vicekancelár a šéf sociálnych demokratov Sigmar Gabriel. „Musíme integráciu nielen podporovať, ale ju aj vyžadovať,“ povedal predtým pre denník Bild.

Vládna koalícia bude o návrhu zákona rokovať ešte s jednotlivými krajinskými vládami. Snaha riešiť problém integrácie utečencov sa zosilnila po marcových krajinských voľbách, v ktorých výrazne bodovala euroskeptická a xenofóbna Alternatíva pre Nemecko. Pozorovatelia to označovali za ranu pre Merkelovej politiku otvorených dverí voči utečencom. Ešte predtým však Nemeckom otriasli útoky najmä na ženy počas silvestrovskej noci. V kauze silvestrovských útokov súd v Kolíne nad Rýnom vo štvrtok vyniesol prvý nepodmienečný trest. Za krádež bol na jeden rok väzenia odsúdený 21-ročný Alžírčan.

Berlín už začiatkom februára schválil sprísnenie azylových zákonov, ktorým okrem iného obmedzuje možnosť prisťahovania sa rodín utečencov. Na zoznam bezpečných krajín zároveň vláda zaradila aj Maroko, Alžírsko a Tunisko, čo v praxi znamená minimálnu šancu na získanie azylu pre občanov týchto štátov. O vládnom návrhu rozšírenia zoznamu bezpečných krajín rokoval vo štvrtok Spolkový snem.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #nemčina