Americký minister obrany prišiel do Iraku na nečakanú návštevu

Do Iraku dorazil na nečakanú návštevu americký minister obrany Ashton Carter. S irackými predstaviteľmi bude rokovať o posilnení boja proti radikálom z hnutia Islamský štát (IS). Podľa amerických predstaviteľov sa Carter v Bagdade stretne s irackým premiérom Hajdarom Abádím a tiež so svojím náprotivkom Chálidom Ubajdím, uviedla agentúra Reuters.

18.04.2016 10:13
debata (2)

Iracká armáda minulý týždeň oznámila, že získala plnú kontrolu nad strategicky významným mestom Hít, ktoré držali v rukách islamisti. Oslobodzovanie mesta v provincii Anbar začalo na prelome marca a apríla. Dobytie Hítu znamená odsun pozícií IS ďalej na západ k sýrskej hranici. Radikálov strata mesta pravdepodobne oslabí aj vzhľadom na to, že Hít leží na zásobovacej trase, ktorú IS používa medzi svojimi oddielmi v Iraku a Sýrii. Iracká armáda teraz navyše bude môcť spojiť svoje sily z oblastí severne a západne od Bagdadu v príprave na boj o Mósul.

Práve v tomto boji chcú Američania Iračanom pomôcť. Dobytie Mósulu je považované za kľúčové pre porážku Islamského štátu, poznamenala agentúra AP. Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa teraz Washington zvažuje formy pomoci a v hre je aj vyslanie „malého množstva“ ďalších amerických jednotiek, ktoré by mohli pôsobiť priamo vo vojnovej zóne. Carter už skôr uviedol, že USA tiež uvažujú o väčšom množstve leteckých úderov na radikálov či o kybernetických útokoch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Ashton Carter #IS