Atentát v Kábule si vyžiadal 28 mŕtvych a 329 zranených

Kábulom v utorok ráno otriasla silná explózia a nad centrom mesta sa objavil dym. Pri samovražednom útoku zahynulo najmenej 28 ľudí a ďalších 329 ich utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na afganské ministerstvo zdravotníctva. K atentátu sa prihlásilo hnutie Taliban.

19.04.2016 07:19 , aktualizované: 11:39
Kábul, výbuch, útok Foto: ,
Afganské bezpečnostné zložky nesú zraneného po bombovom útoku v Kábule.
debata (6)

„Z policajných zdrojov vieme, že to bol samovražedný atentátnik, ktorý riadil vozidlo s trhavinami. Jeho cieľom bol konvoj afganskej armády neďaleko budovy ministerstva obrany,“ uviedla Al-Džazíra. Svedkovia po výbuchu podľa televízie hlásili streľbu. „Bezpečnostné sily stále bojujú s bližšie nespresneným počtom povstalcov,“ povedal agentúre AP z miesta útoku policajt Muhammad Afzel.

Afganské ministerstvo vnútra uviedlo, že útok bol koordinovanou akciou skupiny ozbrojencov, medzi ktorými bol samovražedný útočník v automobile. Jej cieľom bola bezpečnostná agentúra, ktorá poskytuje osobnú ochranu vysoko postaveným predstaviteľom afganskej vlády. Medzi obeťami sú vraj civilisti aj príslušníci afganských bezpečnostných síl.

Hovorca ministerstva vnútra Sádik Sádikkí povedal, že najprv sa samovrah vyhodil do povetria a potom prišiel útok ďalších ozbrojencov. Napadnutú oblasť následne obkľúčili vládne sily a na miesto prišlo množstvo sanitiek. Nemocnice prijali vyše 200 zranených, oznámilo ministerstvo zdravotníctva.

Vo štvrti, kde sa incident stal, sídli rad vládnych a diplomatických úradov, okrem iného Americké veľvyslanectvo aj neďaleké sídlo zahraničnej koalície, ktorá v krajine pôsobí pod vedením Severoatlantickej aliancie. Úrady informovali, že explózia ich nezasiahla.

Taliban na svojich internetových stránkach napísal, že samovražedný atentátnik v automobile vrazil do hlavnej brány bezpečnostnej agentúry, a umožnil tak, aby do prísne stráženého objektu prenikli ostatní útočníci, vrátane ďalších samovražedných atentátnikov. K výbuchu došlo týždeň po tom, čo radikálne islamistické hnutie Taliban oznámilo svoju „jarnú ofenzívu“ proti vláde a jej zahraničným spojencom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #explózia #Kábul