Nechala sa Merkelová Erdoganom vydierať?

Politický pragmatizmus ustúpil slobode slova. Nemci s tým nie sú spokojní, kancelárka Angela Merkelová sa však snaží zapáčiť všetkým.

20.04.2016 07:34
Erdogan, Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na snímke s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Berlín pripustil stíhanie satirika Jana Böhmermanna, lebo komik vraj tureckú hlavu štátu urazil.
debata (62)

Nemecko bude stíhať komika Jana Böhmermanna za jeho báseň o tureckom prezidentovi Recepovi Tayyipovi Edoganovi. Satirik v nej hlavu štátu zosmiešňuje, vyčíta jej porušovanie ľudských práv a označuje ju za zoofila.

Ankara preto požiadala o stíhanie Böhmermanna a dosiahla ho. Nemecké právo to totiž pripúšťa v prípadoch, keď ide o urážku hlavy štátu. Za to hrozí komikovi až päť rokov za mrežami, prípadne pokuta.

Nespokojní Nemci

Merkelová je v prípade Böhmermanna pod veľkým tlakom. Rozhodnutie Berlína povoliť stíhanie satirika je všetkými jednoznačne vnímané ako ústupok Erdoganovi v súvislosti s úlohou Turecka pri riešení utečeneckej krízy. V súvislosti s ňou potrebuje Merkelová úspech. Po viac ako milióne žiadostí o azyl, ktoré Nemecko vlani riešilo, musí kancelárka upokojiť verejnosť. Jej popularita v niektorých prieskumoch klesla pod 50 percent a na utečeneckej kríze sa priživuje antiimigrantská Alternatíva pre Nemecko.

Aj preto bola Merkelová motorom dohody s Tureckom, aby bralo späť na svoje územie utečencov, ktorí po príchode na grécke ostrovy nedostali azyl. Okrem toho kancelárke hrá do karát uzavretie balkánskej cesty, po ktorej do Nemecka prúdili utečenci. Berlín oficiálne dohodu Rakúska a balkánskych krajín púšťať ďalej len obmedzený počet migrantov kritizuje, keďže nešlo o spoločné európske riešenie. Merkelová však zároveň uznáva, že počet ľudí žiadajúcich o azyl v Nemecku sa po uzavretí spomenutej trasy výrazne znížil.

Kancelárke sa tak môže podariť splniť cieľ, teda znížiť množstvo utečencov v krajine. Na druhej strane, množstvo Nemcov nahneval Böhmermannov prípad. Jeho drsná kritika Erdogana mnohým nevonia, ale až 66 percent Nemcov tvrdí, že by ho stíhať nemali. Iba 22 percent si myslí opak. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Emnid pre nedeľník Bild am Sonntag.

Merkelová pripustila trestné stíhanie Böhmermanna aj napriek nesúhlasu sociálnych demokratov a tomu, že Erdogan čelí kritike za porušovanie ľudských práv pravidelne. Zatýkanie akademikov, novinárov a cenzúra sociálnych médií nie sú v Turecku ničím výnimočným. Dokonca aj vyhlásenie lídrov Európskej únie k dohode s Ankarou o vracaní utečencov spomína problematiku ľudských práv.

Nemecká vláda má predložiť novelu zákona, ktorá by vypustila paragraf týkajúci sa urážky vrcholných predstaviteľov alebo orgánov cudzieho štátu. Mnoho odborníkov tiež predpokladá, že Merkelová hrá na to, že súd zmetie Böhmermannov prípad zo stola. Kancelárka by tak mohla tureckej stane tvrdiť, že ona síce urobila svoje, ale justícia je predsa nezávislá. No to, že sa Böhmermanna Merkelová nezastala, už má vážne následky. Satirik zrušil svoju reláciu v televízii ZDF.

Merkelovej a Erdoganova stratégia

"Nemecký komik je vedľajšou obeťou toho, ako sa Merkelová snaží udržať úniu pohromade a seba v kresle,“ reagoval pre Pravdu Dimitrios Triantaphyllou, riaditeľ Centra pre medzinárodné a európske štúdie na Univerzita Kadira Hasa v Istanbule. "Vzťah medzi kancelárkou a prezidentom Erdoganom je založený na tom, že sa navzájom potrebujú a zároveň je to pre nich strategické,“ tvrdí odborník s tým, že turecká hlava štátu očakáva aj zrušenie víz zo strany EÚ. Erdoganovi takýto úspech potom pomôže presadiť referendum, ktoré by v krajine zaviedlo prezidentský systém.

"Takmer všetci chápu Böhmermannov prípad tak, že Merkelová ustúpila Erdoganovmu politickému vydieraniu. Musí s prezidentom spolupracovať. Merkelovej prežitie do značnej miery závisí od dohody o utečencoch. Kancelárka musí domácej aj európskej verejnosti v EÚ ukázať, že únia je schopná kontrolovať hranice,“ pripomenul pre Pravdu Kerem Öktem, expert na tureckú a európsku politiku z univerzity v Grazi.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Recep Tayyip Erdogan