Stoltenberg: Medzi NATO a Ruskom trvajú zásadné nezhody

Severoatlantická aliancia a Rusko majú zásadné nezhody, ktoré odstránilo ani stredajšie rokovanie Rady NATO-Rusko, prvé za takmer dva roky. Novinárom to po stretnutí na úrovni veľvyslancov povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

20.04.2016 15:20
Jens Stoltenberg, NATO Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
debata (205)
Hovorilo sa o ukrajinskej kríze, aliančnej snahe dohodnúť sa na spôsoboch, ako sa vyhnúť najrôznejším incidentom, a o vývoji v Afganistane.

Schôdzka, o ktorú požiadala aliancia, podľa Stoltenberga v žiadnom prípade neznamená návrat k normálnej situácii a obnoveniu praktickej spolupráce, pozastavenej na jar 2014 kvôli ukrajinskej kríze. „Rozhovory boli priame a vážne. Spojenci a Rusko majú veľmi rozdielne postoje,“ podotkol šéf NATO pred novinármi po rokovaní, ktoré sa proti pôvodnému plánu pretiahlo o viac ako hodinu.

Aliancia ruskému veľvyslancovi Alexandrovi Gruškovi opäť potvrdila svoju podporu Ukrajine a jej územnej celistvosti. „Spojenci neuznávajú nelegálnu ruskú anexiu Krymu,“ vyhlásil Stoltenberg. Podľa NATO je tiež hlboko znepokojujúci nárast incidentov na východnej Ukrajine a útokov na pozorovateľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Ako na jednej z mála vecí sa v stredu všetci účastníci rokovania zhodli na potrebe plného presadenia mierových dohôd z Minsku.

Na pojednávaní sa potvrdilo, že strany sa nezhodnú „na faktoch a zodpovednosti“ ohľadom krízy na Ukrajine, poznamenal šéf NATO s tým, že veľa spojencov odmietlo ruskú interpretáciu konfliktu ako občianske vojny. „Je to Rusko, ktoré Ukrajinu destabilizuje, podporuje separatistov muníciou, peniazmi, vybavením a veliteľskými prvkami,“ poznamenal.

Aliancia je tiež znepokojená incidentmi z minulého týždňa, keď sa ruské vojenské lietadlá pohybovali v tesnej blízkosti lodí NATO v Baltskom mori. „Je dôležité posúdiť, aké kroky je možné urobiť v snahe zvýšiť transparentnosť a predvídateľnosť,“ podotkol Stoltenberg s tým, že je potrebné rešpektovať pravidlá dohodnuté na pôde OBSE. Aliancia sa nárast podobných incidentov z posledných rokov snaží riešiť opakovane, podľa diplomatov ale ruská strana nijako nereaguje.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Jens Stoltenberg