Učitelia zatlačili na Orbána

Za šesť rokov, čo je premiér Viktor Orbán pri moci, Maďarsko nezažilo taký rozsiahly štrajk ako v stredu.

21.04.2016 09:19
učitelia, Maďarsko Foto: ,
Štrajkujúci učitelia v meste Nyiregyháza diskutujú v zborovni.
debata (23)
Tisíce učiteľov na jeden deň prerušili prácu na protest proti prílišnej centralizácii vzdelávacieho systému. Ohlas pedagógov na výzvu najväčších učiteľských odborov bol nečakane silný. Do štrajku sa zapojilo takmer 25-tisíc učiteľov a bezmála 1 200 škôl. Protest pedagógov podporili aj tisíce sympatizantov, ktorí napoludnie na päť minút prerušili prácu alebo si aspoň pripli modrú stužku.

Pedagógovia v uplynulých mesiacoch podnikli proti vládnej politike v školstve rad menších protestov vrátane dvojhodinového výstražného štrajku, do ktorého sa však minulý týždeň zapojil iba nepatrný zlomok z celkového počtu 150-tisíc učiteľov a približne 5-tisíc škôl. Stredajší celoštátny protest nasledoval po tom, čo sa štrajkovému výboru začiatkom týždňa nepodarilo dospieť s vládou k dohode, ktorá by uspokojila požiadavky učiteľov. Postoje strán sa síce v rade bodov priblížili, ale dohoda stroskotala na rozporoch ohľadom zníženia počtu vyučovacích hodín, obmedzenia administratívnej záťaže, zvýšenia platov nepedagogických zamestnancov škôl či slobodného výberu učebníc.

Štátny tajomník Bence Rétvári sa ešte aj v stredu ráno, tesne pred začatím štrajku, pokúsil otupiť ostrie hnevu učiteľov. Pedagógom, ktorí si pre finančne podvyživený rezort musia neraz z vlastných prostriedkov kupovať školské pomôcky vrátane kriedy, sľúbil, že vláda v budúcom roku vydelí na školstvo dodatočných 322 miliónov eur. Na porovnanie, celkové tohtoročné výdavky na školstvo predstavujú približne 1,77 miliardy eur.

„To vyrieši takmer všetky problémy s financovaním. Zohľadnili sa aj oprávnené sťažnosti na prehnanú byrokraciu,“ povedal Rétvári pre televíziu TV2. Pripustil, že sa vláda nedokázala s učiteľmi dohodnúť na zvýšení platov, ale tohtoročnou prioritou podľa neho je zvýšenie miezd v zdravotníctve. Vláda ponúkla učiteľom dve jednorazové prémie v celkovej výške 225 eur, ale učitelia trvali na tom, aby im tento rok dali na prilepšenie k platom prinajmenšom 320 eur. Šéfka učiteľských odborov Piroska Gallóová označila protest za mimoriadne úspešný.

„Vyše dvadsať rokov sa učitelia na takýto štrajk nezmohli. Porovnateľný sa naposledy konal v roku 1995,“ povedala s tým, že skutočný úspech štrajku sa môže ukázať až po tom, čo odbory obnovia vyjednávania s vládou. Pedagógovia sa sťažujú, že centrálne nariadené osnovy preťažujú vyučujúcich i žiakov. „Opäť získať pre školy autonómiu by bol veľký krok vpred. Tiež by to znamenalo, že vláda prizná zlyhanie svojej vzdelávacej politiky,“ povedala Gallóová pre denník Magyar Nemzet.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #štrajk učiteľov