Školské tlačiarne po hackerskom útoku chrlili antisemitské spisky

Kvôli hackerskému útoku začali vo štvrtok tlačiarne a kopírky na univerzitách po celom Nemecku z ničoho nič tlačiť antisemitské a rasistické texty. Napadnutie svojich prístrojov napojených na internet už potvrdilo najmenej sedem vysokých škôl. Kto za útokom stojí, zatiaľ nie je jasné. Univerzitné siete však boli napadnuté zo zahraničia, informovala agentúra DPA.

21.04.2016 19:15
debata (18)

Hackeri zaútočili okrem iného na univerzity v Hamburgu, Bonne, Münsteri, Lüneburgu, Brémach, Tübingene a na spoločnú univerzitu miest Erlangen a Norimberg.

„Tlačiarne a kopírky napojené na sieť začali z ničoho nič tlačiť rasistické a antisemitské pamflety,“ uviedol hovorca tübingenskej vysokej školy Karl Rijkhoek s tým, že len na tejto univerzite došlo k vytlačeniu 190 listov. Chybu v zabezpečení siete sa podľa neho univerzite už podarilo opraviť.

Podľa hovorcu hamburskej vysokej školy hackeri napadli desať prístrojov. Na každom bol vraj vytlačený len jediný list.

Vytlačený text s nadpisom „Európa, zobuď sa!“ uráža Židov a hovorí o ohrození „bielej rasy“. „Obsahuje rôzne za vlasy pritiahnuté tézy,“ uviedol Rijkhoek s tým, že pamflet je napísaný zlou nemčinou s mnohými chybami.

Podľa prvotných poznatkov nemeckých vyšetrovateľov stojí za útokom na univerzity jeden alebo viac hackerov zo zahraničia.

Podobný incident sa podľa agentúry DPA pred časom odohral aj na niektorých univerzitách v USA, napríklad v Princetone. K útoku sa vtedy prihlásil hacker známy svojimi rasistickými názormi.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #antisemitizmus