FBI zaplatila za odblokovanie mobilu viac ako milión

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zaplatil za odblokovanie telefónu iPhone, ktorý používal jeden z páchateľov minuloročného útoku v kalifornskom San Bernardine viac ako 1,3 milióna dolárov. Naznačil to podľa agentúry Reuters vo štvrtok šéf FBI James Comey.

22.04.2016 10:54
Farook, Kalifornia, USA, streľba Foto:
V byte Farooka a Malikovej našli policajti tisíce nábojov, 12 takzvaných rúrkových bôb, ako aj "stovky nástrojov" použiteľných na výrobu výbušných zariadení. Predpokladá sa preto, že boli schopní spáchať i ďalší útok. Archívna snímka.
debata (6)

Vyšetrovateľom sa k údajom pomohla dostať nemenovaná tretia strana. Výrobca telefónu, americká spoločnosť Apple, vláde s prístupom k obsahu telefónu odmietla pomôcť: Poukazovala na možné dôsledky pre ochranu osobných údajov.

Presnú sumu, akú FBI za bližšie nešpecifikovanú metódu zaplatila, Comey neuviedol. Bolo to vraj veľa. „Určite viac, než si zarobím do odchodu z tejto funkcie, teda za sedem rokov a štyri mesiace. Podľa mňa to za to ale stálo,“ povedal na bezpečnostnom fóre v Londýne.

Z údajov FBI a amerických úradov vyplýva, že Comeyho ročný plat k minuloročnému januáru predstavoval 183 300 dolárov, napísala agentúra Reuters. Ak sa do výpočtov nezahrnú odmeny alebo možné zvýšenie platu, zarobí si ako šéf FBI ešte 1,34 milióna dolárov.

Naznačuje to, že suma, ktorú FBI za prelomenie zabezpečenia telefónu zaplatila, pohodlne prekročila jeden milión dolárov. Zároveň ide o najväčšiu vyplatenú sumu za nabúranie sa do verejne neprístupných systémov, aká kedy bola zverejnená, napísal Reuters. So sumou jeden milión dolárov operovala vlani americká spoločnosť pre informačnú bezpečnosť Zerodium. Ponúkla ju zaplatiť tomu, kto sa nabúra do telefónov iPhone s najnovším softvérom.

Americké ministerstvo spravodlivosti v marci oznámilo, že vyšetrovatelia sa dokázali dostať k telefónu iPhone 5C, ktorý používal Syed Farook. . On a jeho manželka Tashfeen Maliková v San Bernardine v decembri postrieľali 14 ľudí a ďalších 22 zranili. Obaja pri následnej prestrelke s políciou zahynuli. FBI tvrdila, že mobil by mohol obsahovať dôkazy o možnej komunikácii Farooka a jeho manželky s teroristickou organizáciou Islamský štát. Apple tlak vlády na spoluprácu odmietal a varoval pred vytváraním „zadných vrátok“ k obsahu mobilov, zneužiteľných zločincami aj vládami.

Comey povedal, že FBI bude softvér použitý na telefón z kauzy San Bernardino môcť ďalej používať aj na iných zariadeniach stýmto operačným systémom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #hackeri #FBI #San Bernardino