Obamovci obedovali s kráľovnou Alžbetou II.

Prezident USA Barack Obama sa v piatok stretol s britskou kráľovnou Alžbetou II. po tom, ako vyzval britských voličov, aby hlasovali za zotrvanie krajiny v Európskej únii, pretože Spojené štáty "potrebujú, aby váš vplyv pokračoval".

22.04.2016 11:42 , aktualizované: 16:27
kráľovná Alžbeta II., Obama, princ Phillip Foto: ,
Britská kráľovná Alžbeta II, americký prezident Barack Obama, jeho manželka Michelle a princ Phillip na hrade Windsor.
debata (37)

Obama s manželkou Michelle sa prepravili vrtuľníkom do zámku Windsor neďaleko Londýna, kde súkromne obedovali s kráľovnou, ktorá vo štvrtok oslávila 90. narodeniny, a jej manželom princom Philipom.

Americký prezident sa neskôr v priebehu dňa vráti do Londýna na stretnutie s premiérom Davidom Cameronom. Očakáva sa, že spolu preberú situáciu v Líbyi, Sýrii, boj s Islamským štátom a ďalšie medzinárodné záležitosti.

Príjazd Obamu do Londýna zatienil spor okolo jeho údajného zasahovania do britského referenda o odchode z EÚ, ktoré sa bude konať 23. júna. Cameron, ktorý vedie snahy o zotrvanie krajiny v únii, bránil právo Obamu vyjadriť svoj názor.

„Spojené štáty sú jedným z našich najbližších spojencov,“ napísal na Twitteri. „Preto je dôležité vypočuť si Baracka Obamu o tom, prečo by sme mali zostať v EÚ.“

Obama vyzval Britov, aby neopúšťali EÚ

Americký prezident Barack Obama vyzval Britov, aby neopúšťali Európsku úniu, pričom zdôraznil, že Spojené štáty potrebujú, aby ich vplyv trval aj naďalej.

„Spojené štáty vedia, ako váš mocný hlas v rámci Európy zabezpečuje, že Európa má vo svete silnú pozíciu a udržiava EÚ otvorenú, prístupnú a tesne previazanú so svojím spojencom na druhom brehu Atlantického oceánu. Preto Spojené štáty potrebujú, aby váš obrovský vplyv trval aj naďalej, a to aj v rámci Európy,“ napísal denník Daily Telegraph americký prezident, ktorý je na dvojdňovej návšteve Británie.

Vo svojom článku pre Daily Telegraph americký prezident vyzdvihol úlohu, ktorú EÚ zohrala v úsilí o dosiahnutie dohody o jadrovom programe Iránu a Parížskej dohody o klimatických zmenách, ktorej podpísanie prisľúbili predstavitelia 170 štátov sveta.

V článku sa Obama dotkol aj ekonomického aspektu prípadného odchodu Británie z EÚ. „Pokiaľ ide o vytváranie pracovných miest, obchod či ekonomický rast v súlade s našimi hodnotami, prináša členstvo v EÚ Británii výhody,“ napísal pre Daily Telegraph americký prezident, pričom zdôraznil, že konečné rozhodnutie o tom, či zostať v EÚ, alebo z nej vystúpiť, budú musieť v referende 23. júna britskí voliči.

Cameron a Obama budú mať po skončení rokovania na Downing Street spoločnú tlačovú konferenciu.

Vo večerných hodinách navštívi Obama s manželkou londýnsky Kensingtonský palác, kde sa americký prezidentský pár zúčastní večere, ktorú na jeho počesť usporiadal princ William s manželkou Kate a princ Harry.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #USA #Barack Obama #referendum #Brexit