Merkelová a Tusk navštívili tábor pre sýrskych utečencov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová navštívila s ďalšími predstaviteľmi Európskej únie utečenecký tábor na juhovýchode Turecka. Cieľom cesty bola podpora dohody o migrantoch medzi EÚ a Ankarou, ktorú ostro kritizujú skupiny pre ľudské práva.

23.04.2016 11:09 , aktualizované: 22:48
Merkelová, Tusk Foto: ,
nemecká kancelárka Angela Merkelová a predseda Európskej rady Donald Tusk, rightpočas návštevy utečeneckého tábora v meste Nizip.
debata (85)

Merkelová, predseda Európskej rady Donald Tusk a podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans navštívili tábor v meste Nizip neďaleko sýrskej hranice a 40 kilometrov od regionálnej metropoly Gaziantep, aby tam otvorili Európskou úniou financovaný projekt pre sýrske deti. Viedli tiež rozhovory s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom.

EÚ v dohode dosiahnutej v marci ponúkla Ankare celkovo šesť miliárd eur na zlepšenie podmienok pre utečencov v Turecku i liberalizáciu vízového režimu výmenou za obmedzenie prílevu migrantov do Európy a ich spätné prijímanie. V Turecku našlo podľa jeho vlády útočisko 2,7 milióna ľudí unikajúcich pred vojnou v susednej Sýrii.

„Naším cieľom nie je len zastaviť nelegálnu migráciu, ale aj to, aby mali utečenci viac príležitostí neďaleko svojho domova,“ vyhlásila Merkelová na tlačovej konferencii na univerzite v Gaziantepe. Podľa vlastných slov na ňu aktivity Turecka v tábore v Nizipe urobili „veľký dojem“, píše agentúra DPA.

Merkelová dodala, že projekty financované úniou v rámci dohody majú pomôcť všetkým Sýrčanom v Turecku, nielen desiatim až 15 percentám z nich, ktorí žijú v utečeneckých táboroch, a umožniť, aby sa všetky deti mohli vzdelávať.

Davutoglu povedal, že počet ľudí nelegálne prechádzajúcich cez Egejské more do Grécka sa už výrazne znížil, zo 6000 denne v novembri na priemerne 130 za deň od začiatku platnosti dohody, čo podľa neho dokazuje, že dohoda už funguje. V niektoré dni sa pritom na grécke ostrovy nevydávajú žiadni utečenci, citovala ho agentúra AP.

„My sme splnili našu časť (dohody),“ uviedol turecký premiér so zdôraznením, že umožnenie vstupu tureckým občanom do EÚ bez víz je „podstatnou“ otázkou, bez ktorej nebude dohoda naplnená.

Tusk ocenil Davutogla a jeho vládu za úsilie o pomoc Sýrčanom s tým, že návšteva utečeneckého tábora mu ukázala, že Turecko je „príkladom pre celý svet v tom, ako by sme mali zaobchádzať s utečencami“.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Angela Merkelová #utečenecký tábor