Zemetrasenie pri Viedni pocítili aj na Slovensku

Stredne silné zemetrasenie blízko Viedne pocítili v pondelok Slováci aj Česi. Našim seizmológom sa ozvalo iba zopár obyvateľov z bratislavského piateho a štvrtého okresu. Rakúski susedia však rátali oznámenia na tisícky.

25.04.2016 13:57 , aktualizované: 26.04.2016 09:30
debata (9)

„Celá budova radnice sa otriasala. Videli sme to najmä na podlahe, otrasy boli dosť silné a citeľné. Nerobili sme nič, iba sme čakali, kým sa to skončí," opísala Helga Friedlová, zamestnankyňa radnice v rakúskom mestečku Baden neďaleko epicentra zemetrasenia.

„Chvela sa celá budova a najprv sme si mysleli, že sused pod nami vŕta do stropu. A po chvíľke to bolo už len také mierne chvenie," uviedla Slovenka Silvia, ktorá momentálne žije vo Viedni.

K zemetraseniu s magnitúdou 4,1 došlo v pondeloka o 12.28 h a jeho stred sa nachádzal v obci Alland v Dolnom Rakúsku. Pri tejto sile je možné mierne poškodenie, ako napríklad trhliny v omietke.

„Ohnisková hĺbka bola 9 kilometrov. Zemetrasenia pocítilo mnoho ľudí od Semmeringu cez Dolné Rakúsko až do Čiech a na Slovensko. Ojedinelé hlásenia sme zaznamenali aj z oblasti Burgenlandu a Horného Rakúska," spresnil Thomas Wostal z rakúskeho Centrálneho inštitútu meteorológie a geodynamiky.

Ako ďalej uviedol, v priebehu jednej hodiny prišlo inštitútu cez formulár na jeho internetovej stránke až 1 800 oznámení občanov. Do pondelňajšieho večera to bolo už vyše 2 200 ohlásení. „Objavili sa ešte aj nejaké dodatočné otrasy. Napríklad o 12.49 h s magnitúdou 2,4. Otrasy sú možné aj v ďalších dňoch alebo týždňoch," doplnil Wostal.

Záchvevy približne 70 kilometrov juhozápadne od Bratislavy zaznamenali aj naši seizmológovia. Podľa ich meraní malo zemetrasenie magnitúdu presne štyri. Slabé otrasy a hojdanie im nahlásili aj obyvatelia Bratislavy. Do poobedia dostali iba dve oznámenia zo štvrtého a piateho bratislavského okresu. „Jedna pani písala, že to pocítila na šiestom poschodí a druhá pani na ôsmom poschodí. Tri alebo štyri sekundy to vnímali ako hojdanie. Čím vyššie bývate, tým viac môžete kmity bežne laicky zaznamenať a cítiť. Aj preto sme dostali hlásenia z vyšších poschodí," vysvetlil Kristián Csicsay, seizmológ z oddelenia seizmológie geofyzikálneho odboru Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied.

V tomto prípade išlo podľa neho o stredne silné zemetrasenie, ktoré bolo na Slovensku menej citeľné. Okolie Viedne, ako poukázal Csicsay, je aktívnou oblasťou. Otrasy boli odtiaľ hlásené aj v minulosti a odborníci očakávajú, že sa budú objavovať aj v budúcnosti.

„Otrasy so silou od magnitúdy 4 sa v Dolnom Rakúsku podľa štatistiky vyskytnú každých sedem rokov, v Rakúsku asi každé dva roky. Posledné porovnateľne silné zemetrasenia boli v Rakúsku 20. septembra 2013 a 2. októbra 2013, obe v blízkosti Ebreichsdorfu v Dolnom Rakúsku so silou 4,2 magnitúdy," uzavrel Wostal.

Najsilnejšie zemetrasenie bolo na našom území v roku 1763, zasiahlo Komárno. Zahynulo pri ňom 63 ľudí a 102 bolo zranených. Za seizmicky najmenej pokojnú oblasť sa u nás považuje juhozápad krajiny.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Rakúsko