Európa by sa mala pripraviť na príchod vírusu Zika, varuje WHO

Vzhľadom na zvýšený výskyt komárov súvisiaci so stúpajúcimi teplotami ovzdušia by sa Európa mala pripraviť na príchod vírusu Zika, uviedla v pondelok podľa agentúry AP námestníčka generálnej riaditeľky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Marie-Paule Kienyová.

26.04.2016 07:08
Aedes aegypti, komár, Zika Foto: ,
Druh komára Aedes aegypti je prenášač vírusu Zika.
debata (14)

„Keďže teploty vzhľadom na ročné obdobie začínajú v Európe stúpať, začnú sa objavovať aj komáre druhu Aedes, o ktorých vieme, že sú prenášačmi vírusu zika,“ uviedla Kienyová na konferencii venovanej výskumu vírusu zika, ktorá sa v pondelok konala v Paríži. „A komáre nepoznajú hranice,“ dodala.

Vírus afrického pôvodu je osobitne nebezpečný pre tehotné ženy, pretože ohrozuje plod a spôsobuje degeneratívne zmeny vrátane mikrocefálie.

Mužom, ktorí sa vracajú z rizikových oblastí, lekári neodporúčajú najmenej štyri týždne po návrate nechránený pohlavný styk. V prípade nákazy sa táto lehota predlžuje na šesť mesiacov.

Kanada hlási prvý prípad prenosu vírusu Zika pohlavným stykom

Kanada potvrdila prvý prípad prenosu vírusu Zika pohlavným stykom. Celkom v severoamerickej krajine vírus odhalili u 55 ľudí. Až doteraz sa všetci nakazili v cudzine.

Osoba z provincie Ontario, ktorej totožnosť úrady nezverejnili, sa nakazila od svojho sexuálneho partnera, ktorý si chorobu priniesol z návštevy jednej z postihnutých krajín. S novo potvrdeným prípadom tak v Kanade úrady zaznamenali už celkovo 55 prípadov nákazy vírusom.

Vírus Zika primárne prenáša komár druhu Aedes aegypti. Medzi ľuďmi sa šíri transfúziou krvi, z matky na plod a ojedinele aj pohlavným stykom. O prenose sexom už skôr informovali napríklad USA, Francúzsko, Taliansko, Čile či Argentína.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #WHO #Zika