V Litve pristáli dve najmodernejšie americké stíhačky F-22 Raptor

Na litovskej leteckej základni Šiauliai pristáli dve americké stíhačky typu F-22 Raptor, ktoré sú najmodernejšími stíhacími strojmi v arzenáli letectva USA.

27.04.2016 19:55
litva, stíhačka, F-22 Raptor Foto: ,
Stroje typu F-22 sú vybavené sofistikovanou technológiou stealth, ktorá prakticky eliminuje možnosti zachytenia lietadiel a vrtuľníkov pomocou radarov a ďalších detekčných systémov.
debata (279)

Stíhačky F-22, ktoré už tento týždeň absolvovali pristátie v Rumunsku, prileteli do Litvy vôbec po prvý raz. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ukážku sily zameranú na uistenie východoeurópskych spojencov znepokojených krokmi Ruska.

Piloti pred pristátím predviedli tri nízke prelety spojené s akrobatickými prvkami. Na základni Šiauliai ich osobne privítala litovská prezidentka Dalia Grybauskaite.

„Bez toho, aby som konkrétne menovala nejakého suseda, by som rada povedala, že nikto nemá právo starať sa do našich vecí,“ uviedla prezidentka Litvy, ktorá je rovnako ako ďalšie dve pobaltské republiky členskou krajinou NATO.

Prílet stíhačiek je podľa Grybauskaite prejavom toho, že USA stoja za svojimi záväzkami a sú pripravené chrániť Pobaltie aj tými najmodernejšími vojenskými prostriedkami.

Stroje typu F-22 sú vybavené sofistikovanou technológiou stealth, ktorá prakticky eliminuje možnosti zachytenia lietadiel a vrtuľníkov pomocou radarov a ďalších detekčných systémov. Americký Kongres dokonca zakázal predaj týchto strojov, vyrábaných americkou spoločnosťou Lockheed Martin, do zahraničia. Tieto „neviditeľné“ stíhačky vlani prileteli aj do Poľska a Estónska.

279 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Litva #stíhačka #F-22 Raptor