Bývalý šéf Snemovne reprezentantov USA dostal 15 rokov

Bývalého predsedu americkej Snemovne reprezentantov Dennisa Hasterta odsúdili na 15 mesiacov väzenia v súvislosti so sexuálnym zneužívaním chlapcov spred niekoľkých desaťročí.

27.04.2016 22:25
Dennis Hastert Foto: ,
Bývalý predseda americkej Snemovne reprezentantov Dennis Hastert.
debata (12)

Verdikt nad 74-ročným republikánom, ktorý stál na čele dolnej komory Kongresu USA v rokoch 1999–2007, vyniesol federálny súd v Chicagu. Udelený trest sa však netýka samotného zneužívania, ale miliónov dolárov, ktoré výmenou za mlčanie vyplatil jednej zo svojich obetí.

Hastert sa mal zneužívania dopustiť ešte pred začiatkom svojej politickej kariéry, keď v 70. rokoch pracoval ako tréner zápasníkov na strednej škole.

Kauzu odhalili vďaka tomu, že si Hastert vybral amatérsky spôsob vyplácania odškodného, keď opakovane vyberal veľké sumy peňazí v hotovosti, čím na seba upozornil agentov amerického Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI).

V rámci ukončeného súdneho procesu uznali bývalého vrcholového politika vinným z nelegálnych výberov finančnej hotovosti, ktoré chcel zatajiť pred úradmi.

Sudca Thomas Durkin pri vynesení rozsudku označil Hasterta za „sériového zneužívateľa detí“, avšak zdôraznil, že vynesený trest sa týka len finančných machinácií. Nízky trest, ktorý zahŕňa aj dvojročnú podmienku a pokutu 250-tisíc dolárov, ovplyvnil Hastertov pokročilý vek a nepriaznivý zdravotný stav.

Dennis Hastert vlani utrpel mozgovú porážku a do súdnej siene ho doviezli na invalidnom vozíku. Jeho právnici žiadali súd o udelenie podmienečného trestu.

Kedysi druhý potenciálny náhradník amerického prezidenta sa pred súdom priznal aj k pohlavnému zneužívaniu chlapcov a svoje počínanie oľutoval. Obvinenia zo zneužívania však voči Hastertovi doposiaľ nevzniesli.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sexuálne zneužívanie