Ruský Sojuz úspešne odštartoval z nového kozmodrómu

Odložený štart prvej rakety z nového ruského kozmodrómu Vostočnyj bol v noci na štvrtok SELČ úspešný. Informovala o tom ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Nosná raketa Sojuz 2.1 vyniesla na obežnú dráhu trojicu menších družíc. Pôvodne plánovaný stredajší štart, na ktorom sa mal zúčastniť prezident Vladimir Putin, museli na poslednú chvíľu odložiť pre poruchu riadiaceho systému rakety.

28.04.2016 07:20
Rusko, raketa, sojuz Foto: ,
Ruský Sojuz 2.1 úspešne odštartoval z ruského kozmodrómu Vostočnyj.
debata (27)

Sojuz 2.1 odštartoval o 05:01 miestneho času (04:01 SELČ) a do kozmu vyniesol tri menšie družice: Lomonosov, Aist-2D a SamSat-218. Satelity sa od rakety oddelili približne deväť minút po štarte a zamierili na obežnú dráhu.

„Chcem vám zablahoželať. Máte na čo byť hrdí,“ povedal Putin pracovníkom kozmodrómu a Roskosmosu po úspešnej akcii. Stredajší nezdar označil za „prehnanú reakciu“ riadiaceho systému, ktorý zabránil štartu, ktorý vraj bolo možné vykonať.

V stredu pritom šéf Kremľa kritizoval „lajdáctvo“ v raketovom priemysle, ktoré podľa neho zrejme zavinilo aj ďalšie neúspechy v ruskom vesmírnom programe v poslednej dobe. Takisto vyhlásil, že ak za problémami skutočne stojí zlý prístup zodpovedných ľudí, bude potrebné vyvodiť závery. Nosná raketa bez posádky mala pôvodne odštartovať v stredu ráno, pol druha minúty pred štartom však bolo odpočítavanie automaticky prerušené.

Vostočnyj je prvý ruský národný civilný kozmodróm, ktorý má Moskve zabezpečiť nezávislý prístup do vesmíru. Doteraz využívaný kozmodróm Bajkonur sa totiž pre Rusov ocitol po rozpade niekdajšieho Sovietskeho zväzu v zahraničí, pretože sa nachádza na území stredoázijského Kazachstanu. Spustenie celej prevádzky do Vostočného však ešte nejaký čas potrvá. Nové ruské vesmírne centrum v Amurskej oblasti totiž zďaleka nie je dokončené.

Po štvrtkovom premiérovom štarte by mal mať kozmodróm dlhšiu pauzu – s ďalším štartom sa podľa šéfa kozmickej agentúry Roskosmos Igora Komarova počíta až v roku 2017 a s plnou prevádzkou o rok neskôr.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #raketa #Sojuz