Trump a Clintonová vyhrávajú. Prežijú to ich strany?

Ich súperi ešte snívajú. No s najväčšou pravdepodobnosťou už len živia plané nádeje. Demokratka Hillary Clintonová vyhrala v noci z utorka na stredu prezidentské primárky v štyroch amerických štátoch. Iba v jednom ju porazil predstaviteľ ľavicového krídla strany vermontský senátor Bernie Sanders.

28.04.2016 09:30
clintonová, USA, Foto: ,
Demokratka Hillary Clintonová v poslednom kole primárok posilnila svoju rolu favoritky, zvíťazila v štyroch z piatich štátov.
debata (1)

Kontroverzný republikánsky miliardár Donald Trump vyhral dokonca až päť z piatich primárok, ktoré sa konali. Texaský senátor Ted Cruz a ohijský guvernér John Kasich sa mu len dívali na chrbát, napriek paktu, ktorý pred pár dňami uzatvorili, že nebudú robiť kampaň proti sebe.

Clintonová a Trump posilnili svoju úlohu favoritov. Bývalá americká ministerka zahraničných vecí je už tak blízko k získaniu nominácie, že podľa denníka New York Times sa pomaly začína obzerať po kandidátoch na viceprezidenta.

Skvelá noc

Podľa prepočtu agentúry AP má Clintonová k dispozícii 2 141 delegátov. Na získanie nominácie ich potrebuje už iba 242. Sanders by ich musel získať ešte 1 062.

"Aká skvelá noc. Poďme ďalej, vyhrajme nomináciu,“ komentovala svoje štyri víťazstvá Clintonová.

Sanders však nekončí. Vermontský senátor sa dokonca posťažoval v televízii CNN, že otázku, kedy odstúpi zo nominačného súboja, dostáva 50 ráz denne. Čo sa podľa mnohých pozorovateľov dá celkom dobre pochopiť. Matematicky je v tejto chvíli už prakticky nemožné, aby získal viac ako 50 percent delegátov. Šancu by mal len vtedy, keby sa k nemu zázračne naraz pripojila väčšina zo 719 superdelegátov. Títo významní predstavitelia strany nie sú viazaní výsledkami primárok. Lenže drvivá väčšina z nich už podporila Clintonovú.

"Rozhodli sme sa, že budeme bojovať až do konca, aj v primárkach v Kalifornii, aj vo Washingtone,“ uviedol pre portál Politico Ted Devine, jeden z hlavných stratégov Sandersa. Nie náhodou spomenul dve miesta. Zo zostávajúcich primárok sa dá v Kalifornii získa najviac delegátov. A tie vo Washingtone sú zase úplne posledné.

Republikán Donald Trump v zatiaľ poslednom kole... Foto: SITA/AP, Julie Jacobson
Trump, USA, Republikán Donald Trump v zatiaľ poslednom kole primárok zvíťazil vo všetkých z piatich štátov, ktoré volili.

Tábor Sandersa tiež poukazuje na to, ako sa v roku 2008 Clintonová zubami-nechtami držala v súboji o prezidentskú nomináciu proti Barackovi Obamovi. Jej manžel a exprezident Bill Clinton dokonca volal superdelegátom, aby ich presvedčil, za koho majú na nominačnom zjazde hlasovať.

Napriek tomu sa však ako väčšia otázka u demokratov javí nie to, či Hillary vyhrá, ale to, či ju Sanders po prehre podporí. Od ľavicového kandidáta zaznievajú hlasy, že buď získa nomináciu on, alebo je to vraj úplne jedno. Vášnivá Sandersova podporovateľka a známa herečka Susan Sarandonová dokonca naznačila, že by uprednostnila Trumpa pred Clintonovou v prípade, že získa nomináciu bývalá prvá dáma. Miliardára nepodporuje, ale vraj by jeho zvolenie za prezidenta urýchlilo revolúciu, ktorú Amerika podľa Sarandonovej potrebuje.

Až 25 percent Sandersových voličov podľa prieskumu zo začiatku apríla tvrdí, že Clintonovú podporovať nebude. Túto neistotu u demokratov pred niekoľkými dňami využil aj Trump. Vyzval Sandersa, aby kandidoval ako nezávislý.

"Demokrati sa k nemu správajú hrozne. Mal by im ukázať. Nech kandiduje ako nezávislý,“ vyhlásil miliardár.

Trumpove úvahy

Sandersova manželka Jane odmietla takúto možnosť. Trump však možno sám pripravuje nezávislú kampaň. Nemálo republikánov si stále totiž myslí, že by nebol dobrým prezidentským nominantom za stranu.

Trump má momentálne podľa AP k dispozícii 950 delegátov. Na zisk nominácie ich potrebuje ešte 287. Je isté, že pred júlovým nominačným zjazdom bude mať na konte najvyšší počet delegátov. Stále sa však môže stať, že ich nebude viac ako 50 percent. S tým rátajú jeho súperi Cruz a Kasich. Mohlo by to totiž znamenať, že na zjazde sa bude rozhodovať o nominantovi vo viacerých kolách hlasovania.

Do značnej miery však tieto úvahy vyznievajú ako zúfalstvo. Ak Trump nomináciu nezíska, takmer určite sa pokúsi kandidovať ako nezávislý. Bola by to istá prehra republikánov. Tí však napriek tomu ešte stále hľadajú cestu, ako Trumpa zastaviť. Cruz s Kasichom sa dohodli, že v niektorých štátoch proti sebe nepovedú kampaň.

"Je to zúfalý, panický pokus, aby Trump nezískal 1 237 delegátov, teda väčšinu,“ reagoval pre Pravdu Steffen Schmidt, politológ z Iowskej štátnej univerzity. "Je to bláznivá arogancia. Nikdy som nič podobné nevidel. Cruz a Kasich nemajú nič spoločné, obaja len majú ego. Keby aj zastavili Trumpa, na nominačnom zjazde sa rozpúta atómová vojna. Obaja budú chcieť vyhrať,“ povedal Schmidt.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton