Šuster odmieta žiť vo svete klamu

Jednou z hlavných vymoženosti po tzv. oranžovej revolúcii koncom roku 2004 bola sloboda slova, zdôraznil už vtedy v rozhovore pre Pravdu prezident Viktor Juščenko. Napokon spomínaná vymoženosť zostala vari jediná. Dnes je však situácia iná. Ukrajincom siahajú už aj na slobodu slova.

28.04.2016 11:00
debata (10)

„Odmietam žiť vo svete klamu,“ reagoval v utorok na anulovanie pracovného povolenia po dvoch týždňoch jeho platnosti Savik Šuster, moderátor na Ukrajine populárnej talkshow Šuster Live. Na protest proti rozhodnutiu úradov dokonca vyhlásil hladovku.

„Bude trvať dovtedy, kým mi znovu neumožnia pracovať v európskej krajine zvanej Ukrajina,“ citujú agentúry Šustera. Podľa prvých reakcií na jeho strane je napríklad OBSE a podľa ukrajinského politológa Michaila Pogrebinského nie je vylúčené, že sa pridajú aj niektoré veľvyslanectvá v Kyjeve.

Podľa Stepana Chmaru, bývalého ukrajinského poslanca a jedného z autorov Deklarácie o štátnej suverenite Ukrajiny citovaného portálom Gordon, je zákaz reakciou úradov na to, že Šuster do diskusnej relácie pozýval aj nositeľov rôznych názorov. Vrátane kritikov vládnej moci. A to sa dnes v Kyjeve už nenosí. Sotva na tom niečo zmení výzva prezidenta Petra Porošenka a premiéra Volodymyra Hrojsmana adresovaná zodpovedným úradníkom. Podľa nej majú čo najskôr vyriešiť problém okolo moderátora. Pritom oficiálny dôvod incidentu sú „pochybnosti a medzery v životopise a v platení daní“. Podľa zistenia daňového úradu Šuster dlhuje štátu daň vo výške 2 milióny hrivien (takmer 70-tisíc eur) a stále nevrátil pôžičku v hodnote jedného milióna eur.

„Porošenko už dávno neskrýva nepriateľstvo k Šusterovi. Už dlhšie hľadá možnosť zabrániť mu účinkovať v hlavných televíznych kanáloch,“ reaguje Pogrebinskij. Zároveň pripomína, že ho bolo možné vidieť na obrazovkách už všetkých ukrajinských televízií. A Šuster teraz získal licenciu na vlastné vysielanie.

„Porošenko považuje jeho talkshow za nebezpečnú. Má to opodstatnenie. Šuster totiž dáva priestor rôznym ľuďom a je podplatiteľný. Stačí zaplatiť a máš miesto v programe. A trvalo to roky,“ dodáva Pogrebinskij v rozhovore pre portál BFM. Nepriamo tak odmietol špekulácie, podľa ktorých v prípade incidentu ide možno o plánovaný krok. Jeho cieľom je vraj zvýšenie popularity moderátora a v neposlednom rade snaha ukázať svetu, že súčasnému politickému vedeniu v Kyjeve leží na srdci sloboda prejavu. A to v čase, keď prezident Porošenko systematicky koncentruje vo svojich rukách výkonnú moc.

V každom prípade Juliana Skibickaja si na jednej zo sociálnych sieti položila otázku: prečo sa to vlastne stalo, keď doteraz Šuster už niekoľko rokov čeril ukrajinské mediálne vody a odrazu stop? Navyše dnes ho na televíznej obrazovke takmer ani nevidieť. Jeho diskusnú reláciu ponúka na vlastnom televíznom kanáli 3Stv, ktorý môžu diváci sledovať, a nie je ich veľa, už iba v káblovej televízii a na satelitnom vysielaní. Bližšie k pravde bude pravdepodobne ďalší z diskutujúcich Michail Tkač, ktorý tvrdí, že tu vôbec nejde o osobu novinára, ale o zrýchlený vládny proces uťahovania skrutiek verbálne propagovanej tzv. glasnosti.

Savik Šuster (63)

Savik Šuster

Rodák z Vilniusu, pôvodným menom Ševelis Šusteris, emigroval s rodičmi v roku 1971 cez Izrael do Kanady. Na Ukrajine získal v roku 2012 titul „zaslúžilého novinára” za komentovanie športových prenosov z londýnskej olympiády. V minulosti pracoval aj ako moskovský spravodajca americkej rozhlasovej stanice Sloboda. Neskôr mu ponúkli moderovať reláciu o slobode slova v ruskej televízii NTV (2001 – 2004). Stala sa populárnou, ale napriek tomu nové vedenie televízie ju zrušilo pre „nízku“ sledovanosť. Následne odišiel na Ukrajinu, kde v televízii 1+1 moderoval populárnu politickú talkshow Šuster live. Po tom, čo ho prepustili, reláciu viedol v súkromnej televízii 3Stv.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina