Rusko umožnilo Savčenkovej sestre vrátiť sa na Ukrajinu

Sestre väznenej ukrajinskej vojačky Nadije Savčenkovej umožnili ruské orgány vrátiť sa na Ukrajinu po tom, ako ju počas uplynulej noci odmietli pustiť cez hranicu s odôvodnením, že jej meno sa nachádza na ruskom zozname hľadaných osôb. Ukrajinský prezident Petro Porošenko o tom informoval prostredníctvom príspevku na sieti Twitter, ktorý citovala agentúra Reuters.

28.04.2016 10:27 , aktualizované: 20:08
Ukrajina, Savčenková Vira Foto: ,
Vira Savčenková.
debata (33)

„Generálny konzul v (ruskom) Rostove (nad Donom) ma práve informoval, že Vira Savčenková prekročila ukrajinskú hranicu a nachádza sa už na území svojej vlasti,“ napísal Porošenko.

Kyjev predtým vyslal na hranicu s Ruskom jedného zo svojich vysokopostavených diplomatov, aby pomohol Vire Savčenkovej, ktorá bola navštíviť svoju väznenú sestru, ruská pohraničná stráž jej však pri návrate údajne zadržala cestovný pas.

Porošenkova kancelária podľa agentúry Reuters predtým oznámila, že prezident v súvislosti s týmto incidentom „zalarmoval zahraničných partnerov Ukrajiny“. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Twitteri napísal, že Vira Savčenková a ukrajinský konzul, ktorý ju sprevádzal, sa na hranici „zamkli v diplomatickom aute“. Dodal, že ruské orgány toto vozidlo „zablokovali a ignorovali jeho diplomatický štatút“.

Podľa predošlých správ je Vira Savčenková v Rusku podozrivá z pohŕdania súdom, ktorého sa údajne dopustila vlani pri súdnom pojednávaní v Čečensku.

Jeden z právnikov Nadije Savčenkovej, odsúdenej v Rusku na 22 rokov väzenia za podiel na zabití dvoch ruských novinárov v rámci konfliktu na východe Ukrajiny, medzitým informoval o začatí „vypĺňania formulárov“ potrebných na jej vydanie do vlasti.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Naďa Savčenková