Hlavného podozrivého z útokov v Kolíne zatkli vo Švajčiarsku

Devätnásťročného mladíka, na ktorého je vydaný európsky zatykač, umiestnili vo Švajčiarsku do väzby a vydajú ho do Nemecka pre obvinenie z účasti na zločinoch spáchaných v Kolíne nad Rýnom počas uplynulého Silvestra. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie polície.

28.04.2016 16:41
Nemecko, sexuálne útoky Foto: ,
Ľudia v Kolíne nad Rýnom po útokoch protestovali s heslami Nie rasizmu, nie sexizmu.
debata (3)

Mladík, spolu s 24-ročným spoluvinníkom, ukradol tovar v obchode v juhonemeckom meste Konstanz, potom prekročil hranicu do Švajčiarska. Zatkli ho, keď detektív zamestnaný v obchode a vyšetrujúci krádež sledoval dvojicu a následne sa skontaktoval so švajčiarskymi úradmi.

Polícia vo švajčiarskom meste Kreuzlingen neskôr zistila, že po mužovi je vyhlásené celoeurópske pátranie, keďže je pokladaný za „jedného z hlavných podozrivých“ zo zločinov spáchaných v nemeckom Kolíne nad Rýnom 31. decembra 2015.

Po Silvestri bolo nemeckej polícii a prokuratúre nahlásených vyše 1100 sťažností za napadnutia, pričom väčšina podozrivých bola opísaná ako muži severoafrického či arabského pôvodu. Vyše 480 sťažností súviselo so sexuálnymi trestnými činmi rôznej závažnosti, od obťažovania až po znásilnenie.

Tieto útoky vyvolali v Nemecku diskusiu o tom, ako pristupovať k uchádzačom o azyl, ktorí sú uznaní za vinných, a o schopnosti krajiny integrovať 1,1 milióna migrantov, ktorí prišli na jej územie v roku 2015. Prokuratúra vo švajčiarskom Kreuzlingene už začala proces extradície, dodala polícia vo vyhlásení.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky #Kolín nad Rýnom