Niekoľko počítačov v bavorskej jadrovej elektrárni napadol vírus

Kontrola v bavorskej jadrovej elektrárni Gundremmingen odhalila vírusy v niekoľkých počítačoch a tiež v systéme modelovania pohybu palivových tyčí.

28.04.2016 17:36
debata (4)

Energetický koncern RWE, ktorý je väčšinovým majiteľom zariadenia, tvrdí, že bezpečnosť prevádzky ohrozená nebola a že škodlivé programy neboli v žiadnom systéme obsluhujúcom reaktory, napísal portál BBC.

Vírusy personál elektrárne odhalil počas prípravy aktualizácie kontrolných systémov bloku B, ktorý je v súčasnej dobe odpojený z dôvodu plánovanej údržby. Škodlivý softvér našli aj na 18 USB úložných zariadeniach. Technici teraz z bezpečnostných dôvodov vykonávajú inšpekciu viac ako tisícky počítačov v komplexe.

Medzi zistenými vírusmi boli napríklad dobre známe programy W32.Ramnit a Conficker. Ramnit slúži na vzdialený prístup do napadnutého počítača a Conficker zbiera prihlasovacie a bankové údaje. RWE v reakcii na to uviedla, že žiadne vyzradenie citlivých údajov ani zneužitie počítačov nehrozilo, pretože stroje neboli pripojené na internet.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Gundremmingen #počítačový vírus