Venezuelčania stoja v radoch, podpisujú sa pod odvolanie prezidenta

Vo Venezuele začali zbierať podpisy pre referendum o odvolaní prezidenta Nicolása Madura. Namesto v radoch na potraviny tak teraz Venezuelčania čakajú v radoch, aby mohli prispieť k usporiadaniu nových prezidentských volieb. Informoval o tom španielsky denník El País. Podľa guvernéra štátu Miranda Henriqua Caprilesa, ktorý v roku 2013 prehral len tesne súboj o najvyšší úrad v krajine, by referendum mohlo byť už v novembri či v decembri.

29.04.2016 07:28
debata (10)
Venezuelský prezident Nicolás Maduro (v strede). Foto: Reuters, HANDOUT
Venezuela, Nicolas Maduro Venezuelský prezident Nicolás Maduro (v strede).

„Ešte sme to nepočítali, ale je to vyše 600-tisíc podpisov,“ odhadol vo štvrtok podľa DPA prvý podpredseda parlamentu a jeden z organizátorov akcie Enrique Márquez. Dodal, že je to trikrát viac hlasov, než je v prvej fáze treba. Od stredy, keď sa akcia začala, musia organizátori do 30 dní nazbierať podpisy jedného percenta voličov, teda 197 978. Stanovené sú aj minimálne hranice podľa jednotlivých okrskov. Napríklad v Caracase sa musí podpísať 16 343 ľudí.

Po overení podpisov národnou volebnou komisiou musí opozícia v druhej fáze získať za tri dni podpisy 20 percent venezuelských voličov, teda skoro štyri milióny. Až po ich overení môže byť zvolané referendum. V decembrových parlamentných voľbách získala opozičná koalícia Stôl demokratickej jednoty (MUD) hlasy 7,7 milióna voličov a po 17 rokoch má prvýkrát väčšinu v parlamente.

Medzi tisíckami Venezuelčanov, ktorí od stredy prichádzajú po celej krajine k podpisovým archom, boli aj niekdajší priaznivci bývalého socialistického prezidenta Huga Cháveza. Napríklad Yuraima Rondónová vyzývala z pódia k podpore referenda so zdvihnutou rukou, na ktorej má vytetovaný Chávezov portrét.

V poslednej dobe sa v médiách objavovali správy, že už aj skalní zástancovia chavismu nie sú spokojní so súčasnou politikou prezidenta Madura, ktorý zosnulého Cháveza nahradil pred tromi rokmi, a vyzývajú na jeho odstúpenie.

Zlepšenie ekonomickej situácie si od pádu Madura sľubuje aj 96-ročná Nelly de Macíasová, ktorá sa za referendum prišla v Caracase podpísať na invalidnom vozíku. „Robím to pre svoje vnukov a ďalších mladých,“ vysvetlila starenka, ktorej traja zo štyroch vnukov však emigrovali práve kvôli katastrofálnej hospodárskej situácii krajiny, v ktorej sa ľuďom nedostáva základných potravín či liekov. Podľa ekonomických expertov je jedinou možnosťou, ako sa z krízy dostať, zmena vlády a s ňou zmena hospodárskej politiky.

Podľa denníka El País ide však teraz o preteky s časom. Ak sa totiž bude konať referendum o odvolaní prezidenta až po 10. januári 2017 a Maduro z úradu odíde, nahradí ho až do konca jeho volebného obdobia v roku 2019 viceprezident Aristóbulo Istúriz. Ak sa plebiscit stihne skôr, musia sa podľa zákona konať nové prezidentské voľby, a to do 30 dní.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela