Severná Kórea odsúdila ďalšieho Američana na desať rokov

Severná Kórea odsúdila Američana kórejského pôvodu na desať rokov nútených prác za podvracanie komunistického režimu a vyzvedačstvo. Oznámila to tlačová agentúra Nová Čína.

29.04.2016 07:54
KLDR, Korea Foto: ,
Odsúdený Američan pochádzajúci z Južnej Kórei Kim Dong Chul (v strede) si odpyká trest desať rokov nútený prác.
debata (29)

Kim Dong Chul, ktorého zadržali vlani v októbri, sa minulý mesiac verejne priznal ku špionáži pre juhokórejskú tajnú službu, ktorú vraj vykonával s cieľom zvrhnúť režim KĽDR. Takisto vyhlásil, že sa v Severnej Kórei snažil šíriť náboženské myšlienky. Prejavil ľútosť nad svojimi „hanebným činmi“ a požiadal o odpustenie.

Juhokórejská spravodajská službu k tomu uviedla, že Kimov prípad nijako nesúvisí s jej organizáciou, a odmietla záležitosť ďalej komentovať.

Komunistická Kórea bežne na tlačových konferenciách necháva zadržaných cudzincov čítať priznanie k najrôznejším „podvratným“ činom proti jej politickému systému.

Vo februári sa takto priznal k závažným protištátnym zločinom americký študent Otto Warmbier, ktorého odsúdili na 15 rokov ťažkej práce za mrežami kvôli pokusu ukradnúť plagát s politickou tematikou z hotela v Pchjongjangu.

Šesťdesiatdvaročný Kim Dong Chul sa narodil v Južnej Kórei a potom získal americké občianstvo. Z USA sa v roku 2011 odsťahoval do severokórejského mesta Jang-ťi pri hraniciach s Čínou. Odtiaľ dochádzal za prácou do osobitnej severokórejskej ekonomickej zóny Rason, kde pôsobil ako šéf obchodnej a hotelovej spoločnosti.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR