V Iráne sa koná druhé kolo parlamentných volieb

V Iráne sa koná druhé kolo parlamentných volieb, ktoré rozhodne o obsadení 68 z 290 parlamentných kresiel. Volí sa v okrskoch, v ktorých v prvom februárovom kole nikto z kandidátov nezískal potrebný počet hlasov. Piatkové hlasovanie rozhodne o tom, či parlament v najbližších štyroch rokoch ovládnu konzervatívci alebo reformátori, napísala agentúra AP. Výsledky by mali byť známe cez víkend.

29.04.2016 09:57
Irán, Chameneí Foto: ,
Iránsky duchovní vodca ajatolláh Alí Chameneí vyzval občanov, aby sa zúčastnili druhého kola volieb.
debata

Vo februári sa rozhodlo o 221 mandátoch, z ktorých reformátori a spojenci prezidenta Hasana Rúháního majú 95 a konzervatívci, ktorí parlament kontrolovali od minulých volieb, 103. Ďalšie kreslá pripadli menšinám a nezávislým, voľbu jednej poslankyne v Isfaháne vyhlásila Rada strážcov, ktorá voľby monitoruje, za neplatnú, takže v tomto okrsku sa bude konať doplnková voľba.

Aby Rúháního spojenci Islamské poradné zhromaždenie ovládli, potrebujú vybojovať najmenej 40 kresiel, píše AP. K urnám má právo prísť 17 miliónov Iráncov. Minister vnútra Abdolrezá Rahmání-Fazlí povedal, že prvé výsledky sa očakávajú v sobotu, konečné v nedeľu ráno.

O zvyšných mandátoch rozhodne podľa pozorovateľov účasť. V prvom kole volilo 62 percent oprávnených voličov, účasť v druhom kole býva nižšia. Preto Rúhání a tiež duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vyzvali občanov, aby sa zúčastnili v hojnom počte.

Prvá schôdza parlamentu v novom obsadení sa má konať 27. mája. Agentúra Reuters píše, že hoci parlament v Iráne nemá priamy vplyv na mnoho otázok, pre Rúháního by bolo výhodné mať v ňom väčšinu, okrem iného kvôli tomu, že by získal vplyvnú podporu pre prezidentské voľby, ktoré budú budúci rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Irán