V sýrskom Halabe za týždeň bojov zomrelo vyše 190 civilistov

V severosýrskom Halabe (Aleppo) zomrelo za týždeň bojov viac než 190 civilistov. Oznámila to sýrska organizácia ochrancov ľudských práv (SOHR). Prudké boje v Halabe ohrozujú prímerie a tiež mierové rozhovory, ktoré majú v máji pokračovať ďalším kolom.

29.04.2016 10:12
debata (12)

Mesto je od roku 2012 rozdelené na štvrti ovládané sýrskou armádou a na tie, ktoré majú pod kontrolou povstalci. V posledných dňoch boli boje hlásené v oboch častiach.

SOHR tvrdí, že v minulých siedmich dňoch zomrelo pri náletoch na povstalecké oblasti 123 civilistov vrátane 18 detí a pri povstaleckom ostreľovaní vládnych štvrtí potom prišlo o život 71 civilistov, medzi ktorými bolo 13 detí.

V stredu neskoro večer bola bombardovaná halabská nemocnica prevádzkovaná Medzinárodným výborom Červeného kríža a organizáciou Lekári bez hraníc. O život tam prišli tri desiatky ľudí, z ktorých viac ako tretina boli zdravotníci a pacienti. Opozícia a tiež USA útok pripísali sýrskej vláde, ktorá to však odmietla. Jej spojenec Rusko dokonca oznámilo, že nemocnicu mohlo zasiahnuť lietadlo koalície, ktorá bojuje proti Islamskému štátu a vedú ju USA. Táto koalícia to však vylúčila.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Halab