Pri protestoch proti Trumpovi v Kalifornii zadržali 20 ľudí

Protesty a násilné strety odporcov a priaznivcov Donalda Trumpa sprevádzali vo štvrtok jeho prvý míting v Kalifornii, kde môže líder republikánskych primárok začiatkom júna definitívne získať nomináciu. Polícia zadržala dve desiatky z niekoľkých stoviek demonštrantov, ktorí podľa televízie CNN blokovali dopravu a zničili policajné auto.

29.04.2016 12:05
USA, Trump, Foto: ,
Polícia zasahuje proti demonštrujúcim Trumpovým stúpencom a odporcom v Kalifornii.
debata (5)

Trump prišiel do kalifornského mesta Costa Mesa presvedčiť voličov, že ako prezident skoncuje s ilegálnou imigráciou a nechá na hranici s Mexikom postaviť múr, za ktorý zaplatí susedný štát, odkiaľ prichádzajú do USA nelegálni prisťahovalci a kokaín. „Drogy ničia našu mládež a veľa ďalších ľudí a my tomu zabránime,“ burácal newyorský magnát na stretnutí s kalifornskými voličmi v stotisícovom meste, kde tvoria tretinu obyvateľov hispánci.

Práve z ich radov bola značná časť protestujúcich, ktorí sa zhromaždili v blízkosti miesta prejavu a dávali najavo nesúhlas s Trumpovou protiimigračnou politikou. „Som proti Trumpovmu nacionalistickému programu, ktorý rozdeľuje ľudí a je veľmi nenávistný,“ povedal CNN jeden z účastníkov protestu, študent Rojelio Banuelos.

Zatiaľ čo on a ďalšie desiatky ľudí pokojne prechádzali okolitými ulicami s transparentmi a mexickými vlajkami, niektorí z účastníkov protestu začali ničiť policajné auto a stretli sa s policajtmi. Niektorí sa tiež pustili do fyzických potýčok s prítomnými Trumpovými priaznivcami, pričom sa niekoľkí ľudia zranili. Podľa šerifa miestneho okresu Orange zadržala polícia okolo 20 ľudí.

Trump sa po utorkovom víťazstve v nominačnom súboji v piatich štátoch na severovýchode USA, ktorým zvýšil svoje šance na zisk 1 237 delegátov potrebných k istote nominácie, dočasne presunul do Kalifornie, kde sa budú republikáni 7. júna usilovať o vôbec najväčšie množstvo delegátskych hlasov zo všetkých štátov – 172. Populistický miliardár ich teraz má 994 (oproti poslednému stredajšiemu počtu 954 pribudlo 40 hlasov od nezávislých delegátov z Pensylvánie, ktorí podľa agentúry AP prisľúbili svoj hlas Trumpovi). Okolo stovky môže podľa prieskumov získať počas májových hlasovaní v ďalších piatich štátoch.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump