Poľsko znova nevpustí ruských motorkárov na svoje územie

Poľsko ani tento rok nevpustí na svoje územie skupinu ruských motorkárov, ktorí si chcú jazdou "Cesty víťazstva - Na Berlín" uctiť víťazstvo nad fašizmom.

29.04.2016 13:45 , aktualizované: 15:44
debata (116)

Poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski oznámil, že z bezpečnostných dôvodov nebudú môcť motorkári prejsť Poľskom. Hovorca ministerstva Artur Dmochowski novinárom povedal, že rozhodnutie je motivované potrebou zachovať verejný poriadok. Ruská akcia má podľa neho za cieľ „diskreditovať Poľsko“.

Na poľský zákaz vzápätí reagovalo ruské ministerstvo zahraničia, ktoré si povolalo poľskú veľvyslankyňu v Moskve Katarzynu Pelczyńskú-Nalenczovú. Podľa agentúry Reuters jej povedali, že krok Varšavy je „mimoriadne cynickým a zlomyseľným gestom, namiereným na zámerné zhoršenie rusko-poľských vzťahov“.

Líder Nočných vlkov Alexandr Zaldostanov v reakcii na to oznámil, že motorkári, ktorí už medzičasom vyštartovali z Moskvy, sa do Nemecka dostanú inou trasou. Povedal, že trasa povedie do Nemecka cez Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko a Česko. Dodal, že Noční vlci by chceli, aby sa ich jazda do Berlína stala každoročnou tradíciou. Podľa ruských médií trasa bude približne rovnaká, akú motorkári zvolili vlani.

Kolóna podľa agentúry TASS vyštartovala na čele so Zaldostanovom prezývaným Chirurg, ktorý však svojich druhov bude sprevádzať len na ruskom území. Vodca Nočných vlkov totiž nedostal vízum na vstup do schengenského priestoru voľného pohybu, pretože je na sankčnom zozname EÚ kvôli podpore proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Jeden z motorkárov, Andrej Borovskij, sa pre agentúru TASS vyjadril, že organizátori tento rok neočakávali problémy s poľskými úradmi. Prechod hraníc do Poľska je naplánovaný na 1. mája. Očakáva sa, že ruských motorkárov bude na poľskej strane čakať asi 300 kolegov, ktorí sa chceli ku kolóne pripojiť.

Ruskí motorkári majú potom v pláne vo Varšave položiť vence kvetov k Hrobu neznámeho vojaka i na cintoríne sovietskych vojakov a navštíviť múzeum Varšavského povstania. Dňa 2. mája mali prechádzať cez mesto Vroclav a 3. mája zavítať do Osvienčimu.

Tohtoročná motorkárska jazda vyštartovala v piatok z Moskvy. Jej trasa vedie cez Rusko, Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko, Česko a Nemecko. V cieli – v Berlíne – by motorkári mali byť 9. mája.

Motorkári z ruského klubu Noční vlci vlani, pri príležitosti 70. výročia víťazstva nad fašizmom, podnikli podobnú jazdu z Moskvy do Berlína. Pri vstupe na územie Európskej únie mali však na bielorusko-poľských hraniciach problémy, keďže poľské orgány ich nechceli vpustiť na územie svojej krajiny. Predsedníčka poľskej vlády Ewa Kopaczová vtedy podujatie motorkárov označila za provokáciu. Napriek problémom s poľskými a neskôr aj nemeckými úradmi sa časti Nočných vlkov podarilo doraziť do Berlína v plánovanom termíne.

Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské hnutie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Noční vlci #motorkári