Konflikt na východe Ukrajiny si už vyžiadal takmer desaťtisíc mŕtvych

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny si od svojho vypuknutia v apríli 2014 už vyžiadal 9333 mŕtvych a ďalších 21 396 ľudí utrpelo zranenia.

29.04.2016 13:54
debata (66)

Podľa agentúry AP to povedal vo štvrtok večer v New Yorku tajomník pre politické záležitosti OSN Taye-Brook Zerihoun pri zasadnutí Bezpečnostnej rady.

Zerihoun okrem iného pripomenul zatiaľ posledný väčší incident, ku ktorému došlo v stredu v obci Olenivka v Doneckej oblasti. Pri údajnom ostreľovaní kontrolného stanovišťa proruských separatistov tam zahynuli štyria ľudia a najmenej osem utrpelo zranenia.

Povstalci obvinili ukrajinské ozbrojené sily, že v Olenivke porušili prímerie mínometovou paľbou. To v piatok armádny štáb podľa denníka Ukrajinska pravda vylúčil a vyhlásil, že naopak išlo o „cynickú vopred pripravenú teroristickú akciu zorganizovanú ruskými okupačnými vojskami“.

Zerihoun v Bezpečnostnej rade upozornil, že ozbrojené strety medzi vzbúrencami a ukrajinskými silami sa stále stupňujú, a vyzval obe strany k zastaveniu nepriateľských akcií. Povstalcov aj vládne oddiely tiež kritizoval za to, že bránia v činnosti medzinárodnej monitorovacej misii, ktorá v oblasti Donbasu pôsobí na základe Minskej dohody dojednanej vlani vo februári za účasti Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska.

Štvrtkové zasadnutie BR OSN sa venovalo situácii na Ukrajine prvýkrát od vlaňajšieho decembra. Zástupcovia Ukrajiny a Ruska si pri ňom podľa AP vymenili ostré obvinenia z toho, kto je vinníkom opätovného vzplanutia prestreliek.

„Rusko vytvorilo a rozmiestnilo v Donbase hybridné ozbrojené sily zložené z 34 000 vojakov pravidelnej (ruskej) armády a zahraničných i miestnych bojovníkov. Ruskí generáli a dôstojníci priamo velia a riadia toto ilegálne vojenské zoskupenie, ktoré má impozantnú ťažkú ​​výzbroj,“ vyhlásil námestník ukrajinského ministra zahraničia Vadym Prystajko.

Tieto sily sú podľa neho lepšie vyzbrojené ako väčšina armád členských krajín NATO, hoci Moskva tvrdí, že povstalci majú zbrane z miestnych zdrojov. „V ukrajinskom železiarstve sotva zoženiete poriadny nôž, nehovoriac o raketometných systémoch a tryskových plameňometoch,“ poznamenal ironicky Prystajko.

Ruský veľvyslanec Vitalij Čurkin označil vystúpenie ukrajinského diplomata za „veľké sklamanie“ a „veľa rétoriky“. Zasadnutie BR pritom podľa AP kritizoval ako hru o čas, zatiaľ čo ukrajinská armáda okupuje mestá v neutrálnom pásme vytýčenom Minskou dohodou. „Po celý čas krízy je OSN využívaná ako propagandistická platforma,“ vyhlásil Čurkin.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine