Kolumbia potešila homosexuálov. Môžu sa sobášiť

Južná Amerika má štvrtý štát, ktorý povolil sobáše medzi osobami rovnakého pohlavia. Kolumbia sa pridala k Argentíne, Brazílii a Uruguaju. Je to historický míľnik, pretože ide o konzervatívnu, prevažne katolícku krajinu.

30.04.2016 13:00
Kolumbia, homosexuáli, Foto: ,
Aktivistky za práva homosexuálov sa radujú z povolenia sobášov medzi osobami rovnakého pohlavia.
debata (85)

„Sudcovia väčšinou hlasov rozhodli, že manželstvá medzi ľuďmi rovnakého pohlavia neporušujú platný ústavný poriadok,“ oznámila predsedníčka ústavného súdu Maria Victoria Calleová.

Súd urobil najprv ústretový krok voči homosexuálom pred tromi týždňami, keď za protiústavný označil návrh zákona, podľa ktorého by malo právo považovať manželstvo výlučne za zväzok medzi mužom a ženou.

Gejovia a lesby v Kolumbii už majú možnosť uzatvárať registrované partnerstvá, z čoho im vyplývajú rovnaké práva ako v prípade manželov (napríklad právo dediť), ale chýbal im ešte krôčik k úplnej spokojnosti. Po rozhodnutí súdu sú nadšení, lebo ich sobáše budú rovnocenné s tými, čo uzatvárajú heterosexuáli.

Výrazný posun v prospech homosexuálov nastal v Kolumbii v posledných rokoch. Štát povolil registrované partnerstvá v roku 2011 a vlani nastala ďalšia historická udalosť: „Ústavný súd v roku 2015 rozhodol, že páry rovnakého pohlavia majú byť uznané za rodiny a umožnil im adopcie detí,“ pripomenul portál International Business Times.

Rovnoprávnosť homosexuálov v Kolumbii ocenil napríklad svetoznámy spevák Ricky Martin, ktorý pochádza z Portorika: „Láska a rovnosť zvíťazili,“ napísal na sociálnej sieti Twitter.

Kým gejovia a lesby sa tešia, katolícka cirkev je sklamaná. „Došlo k odstráneniu jedného zo základov spoločnosti,“ povedal pre noviny El País generálny tajomník kolumbijskej biskupskej konferencie José Daniel Falla. Kritici postoja cirkvi, naopak, zdôrazňujú, že náboženské chápanie sveta nemôže byť povýšené nad rovnosť práv medzi heterosexuálmi a homosexuálmi.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #kolumbia #homosexuálne manželstvá