Pri výbuchu v Bagdade zahynulo najmenej 21 ľudí

Najmenej 21 ľudí zahynulo a ďalších 42 utrpelo zranenia v juhovýchodnej časti irackého hlavného mesta Bagdad pri výbuchu trhaviny uloženej v aute.

30.04.2016 12:33
debata (2)

Podľa miestnej polície bol atentát namierený proti civilistom – šiitským pútnikom smerujúcim do mešity v štvrti Kázimíja na severe metropoly. Iné iracké bezpečnostné zdroje však uviedli, že útok zasiahol trhovisko na voľnom priestranstve.

Agentúra AP píše, že oba zdroje bezprostredne nebolo možné porovnať z hľadiska presnosti ich údajov. Policajní predstavitelia hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, keďže nemajú povolenie komunikovať s médiami.

Očakáva sa, že v priebehu nasledujúcich dní prídu peši z celého Iraku do mešity imáma Músá al-Kázima tisícky šiitských pútnikov, aby si pripomenuli výročie smrti tohto duchovného žijúceho v 8. storočí.

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil. K podobným útokom na šiitských pútnikov a civilistov na bagdadských šiitských predmestiach sa však v nedávnej minulosti väčšinou hlásila teroristická sunnitská skupina Islamský štát.

K rozdeleniu mohamedánov na šiitov a sunnitov došlo v 7. storočí. Jeho príčinou bola nástupnícka otázka vo vedení moslimskej obce po smrti proroka Mohameda.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Irak #Bagdad