Šiitskí demonštranti vtrhli do budovy irackého parlamentu

Stovky priaznivcov šiitského duchovného Muktadu Sadra vtrhli do bagdadskej zelenej zóny, kde sídlia úrady a veľvyslanectvá niektorých štátov. Niektorí z demonštrantov prenikli aj do budovy parlamentu na protest proti neschopnosti poslancov zísť sa a hlasovať o novej vláde, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov.

30.04.2016 15:50
Irak, Bagdad, protest Foto: ,
Šiitskí demonštranti v budove parlamentu v bagdadskej zelenej zóne.
debata (9)

Demonštranti sa zhromaždili pred opevnenou štvrťou a následne prešli most cez rieku Tigris a skandovali heslá ako Zbabelci utiekli!, ktorými kritizovali zákonodarcov. Ako uviedol jeden zo strážcov na kontrolnom stanovišti, protestujúcich nikto neprezrel a pokračovali ďalej vo svojom pochode dovnútra štvrti, mávali pritom irackými vlajkami.

Sadrovi priaznivci demonštrujú pri bránach zelenej zóny už dlhé týždne. Vyzval ich k tomu ich vodca, ktorý volá po reforme vlády. Iracký premiér Hajdar Abádí chce vymeniť niektorých ministrov za technokratov, ktorí by oveľa účinnejšie bojovali s korupciou v krajine. Zástupcovia niektorých politických strán sú však proti týmto zmenám. V utorok poslanci schválili nominantov na šesť ministrov: zdravotníctva, práce a sociálnych vecí, vodných zdrojov, energetiky, školstva a kultúry.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #šiiti