V sprievode 100-tisíc odborárov pri Kremli znel aj heslá proti migrácii

Približne 100-tisíc ľudí prišlo podľa polície na Červené námestie v Moskve do prvomájového sprievodu usporiadaného federáciou nezávislých odborov spolu s vládnou stranou Jednotné Rusko a prokremeľským ľudovým frontom. Do prvomájových sprievodov po celej krajine podľa predsedu federácie Michaila Šmakovom sa zapojilo 2,3 milióna odborárov.

01.05.2016 11:55
Rusko, prvý máj, Foto: ,
Účastníci prvomájového sprievodu mávajú vlajkami na moskovskom Červenom námestí.
debata (48)

„Zneli heslá o zvýšení miezd a o neprípustnosti zvýšenia veku odchodu do penzie. V rukách mnohých demonštrantov boli plagáty s požiadavkami zabezpečiť pre mladých dostupné bývanie a dôstojnú prácu,“ opísala agentúra TASS sprievod pri múroch Kremľa. „Zneli tiež heslá proti nekontrolovanému prílevu migrantov a požiadavky ponechať pracovné miesta ruským občanom,“ dodala.

V Rusku – najmä v Moskve, Petrohrade a ďalších veľkomestách – si zarábajú na živobytie milióny cudzincov, pôvodom predovšetkým z postsovietskej Strednej Ázie a Kaukazu. Vlastné sprievody v nedeľu organizovali i ďalšie politické strany, pre tie však boli vyhradené iné moskovské námestia.

Kým vládna strana Jednotné Rusko podľa BBC pri tejto príležitosti prišla s heslom zvýšiť minimálnu mzdu na úroveň životného minima, ktoré momentálne činí u práceschopného človeka 10 158 rubľov, nacionalisti zo zoskupenia Vladimira Žirinovského volali po zvýšení minimálnej mzdy na 20-tisíc rubľov.

Komunisti v Novosibirsku pod vedením miestneho starostu požadovali nastoliť štátnu kontrolu nad cenami energií, bývania a základných potravín, a zákonom zakotviť zvyšovanie platov, dôchodkov a štipendií spôsobom, ktorý by nezaostával za infláciou. Tento rok sa prvý máj, nazývaný v Rusku „sviatkom práce a jari“, prekrýva s pravoslávnou Veľkou nocou, ktorá vrcholí slávnostnými bohoslužbami v noci na pondelok.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prvý máj