Abádí nariadil zadržať demonštrantov, ktorí napadli poslancov

Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil úradom, aby zadržali a postavili pred súd demonštrantov, ktorí v sobotu zaútočili na príslušníkov bezpečnostných zložiek i poslancov a ničili vybavenie štátnych inštitúcií. Informovala o tom agentúra AP. Incidenty sa odohrali počas protestu, pri ktorom stúpenci šiitského duchovného Muktadu Sadra vtrhli do bagdadskej ostro stráženej "zelenej zóny", kde sídlia úrady a veľvyslanectvá niektorých štátov.

01.05.2016 19:17
debata (2)

Niektorí z demonštrantov prenikli aj do budovy parlamentu. Protestovali tak proti neschopnosti poslancov zísť sa a hlasovať o novej vláde. Iracké bezpečnostné zložky zasiahli proti útočníkom slzným plynom a snažili sa ich rozohnať streľbou do vzduchu.

Na videozáberoch, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, bolo napríklad vidieť, ako skupina mladých mužov bije dvoch irackých zákonodarcov, ktorí sa snažili davu utiecť. Ďalší demonštranti zase obliehali automobily poslancov. Budovu parlamentu protestujúci opustili až v noci a pokračovali potom v demonštrácii na neďalekom námestí.

V nedeľu sa organizátori rozhodli protest dočasne ukončiť a demonštranti začali okolie zelenej zóny usporiadane opúšťať. „Organizačný výbor ohlásil stiahnutie demonštrantov zo zelenej zóny,“ citovala agentúra AFP vyhlásenie organizátorov.

Jeden zo Sadrových zástupcov uviedol, že dôvodom prerušenia protestu je náboženská púť pri príležitosti výročia smrti šiitského imáma Músá Kázima. Organizátori podľa neho chcú bezpečnostným silám umožniť ochranu pútnikov. Po skončení púte v budúcom týždni vraj bude protest obnovený, píše agentúra AP.

Sadrovi priaznivci demonštrovali pri bránach zelenej zóny niekoľko týždňov. Vyzval ich k tomu ich vodca, ktorý volá po reforme vlády. Abádí chce vymeniť niektorých ministrov za technokratov, ktorí by oveľa účinnejšie bojovali s korupciou v krajine. Zástupcovia niektorých politických strán sú však proti týmto zmenám. V utorok poslanci schválili nominantov na šesť ministrov: zdravotníctva, práce a sociálnych vecí, vodných zdrojov, energetiky, školstva a kultúry.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #protest #Hajdar Abádí