Keňa páli tony klov, aby ukázala, že chráni slony

Sú to haldy, nad ktorými stúpal dym a dohoria až po víkende. V Keni podpálili hromady zhabaných sloních klov, dovedna vážiacich 105 ton, ktoré by mali na čiernom trhu hodnotu takmer 140 miliónov eur.

02.05.2016 09:10
Keňa, vojak, slonie kly Foto: ,
Ozbrojený strážca prírodnej rezervácie v Keni, za ktorým horí obrovské množstvo zhabaných sloních klov.
debata (28)

Je to najväčšia likvidácia trofejí ohrozených zvierat v dejinách sveta. Kly pochádzali približne z ôsmich tisícok zabitých slonov.

Oheň zapálil kenský prezident Uhuru Kenyatta a gabonská hlava štátu Omar Bongo Ondimba. Dramatický krok na území prírodnej rezervácie má upozorniť na problém pytliactva. Zničenie klov bolo súčasťou regionálneho summitu o boji proti pytliakom, ktorí ohrozujú africké slony. Kenyatta pred dvanástimi hranicami prichystanými na podpálenie poukázal na predsavzatie Kene chrániť živočíšnu ríšu: „Výška zhromaždenej slonoviny pred nami znamená silu nášho odhodlania. Nikto, opakujem, nikto, nesmie s ňou obchodovať, lebo je to smrť našich slonov a smrť nášho prírodného dedičstva.“

Neoblomný prezident

Spálenie však vyvolalo aj kritiku. Výčitky smerovali k tomu, že kly sa mali radšej predať, aby sa pokryl dopyt v zahraničí, čím by sa zmenšilo riziko zabíjania ďalších slonov. Lenže Kenyatta bol neoblomný: „Slonovina je pre nás bezcenná, ak nie je na žijúcich slonoch,“ podčiarkol kenský prezident.

Pytliaci v Afrike sú čoraz lepšie vybavení a ročne zabijú pre kly až 30-tisíc slonov. Spolu s prirodzeným úhynom tak dochádza k tomu, že každý rok uhynie viac týchto zvierat, ako sa ich narodí. Na africkom kontinente žije približne 450-tisíc slonov. Pred štyridsiatimi rokmi ich tam bolo nažive až 1,2 milióna.

Prezident Kenyatta zdôraznil, že jeho štát sa usiluje o zavedenie absolútneho celosvetového zákazu obchodovania so slonovinou. O tejto téme sa bude debatovať koncom roka na summite v Juhoafrickej republike. V roku 1989 síce začal platiť zákaz obchodovania s africkou slonovinou, ale neskôr boli povolené výnimky.

Výzvu Kenyattu podporil gabonský líder Ondimba: „Odkazujem všetkým pytliakov, kupcom a obchodníkom, že vaše dni sú spočítané!“ Nepovolený lov slonov sa začal prudko rozmáhať v období 2010 – 2012, keď pytliaci zabili až 100-tisíc afrických slonov. „Napríklad Tanzánia prišla za posledných päť rokov až o 65 percent slonov na svojom území,“ upozornila stanica BBC.

Ochrana nosorožcov

Spolu so sloními klami spaľovali v Keni aj 1,3 tony rohov nosorožcov. Tie sú ešte viac ohrozené v Afrike ako slony. Na tamojšom svetadiele ich žije menej ako 30-tisíc. Dokonca druh nosorožec biely tuporohý je už na pokraji vyhynutia. Posledné tri jedince sa nachádzajú v Keni pod prísnou ochranou.

Rohy z nosorožcov sú mimoriadne cenené. Pytliak na čiernom trhu v Keni dokáže speňažiť rohy z jedného zabitého jedinca v prepočte za takmer 50-tisíc eur, čo je suma, ktorú by si zarobil v krajine pri bežnom zamestnaní až za niekoľko rokov práce. O rohy prejavujú záujem najmä ľudia v Ázii, kam smeruje väčšina tohto ilegálneho afrického tovaru. Vyplýva to z toho, že sa im v ázijskej medicíne prisudzujú úžasné účinky na sexuálnu potenciu a v boji proti rakovine.

O nebezpečnom úbytku nosorožcov v Keni vypovedá porovnanie aktuálnych údajov s obdobím okolo roku 1970. Kým vtedy v krajine žilo 20-tisíc jedincov, teraz je čiernych nosorožcov len zhruba 650.

Najviac klov a rohov sa zrejme preváža cez kenský prístav v Mombase. Ak je štát odhodlaný zastaviť pašeráctvo, musí si viac posvietiť na colníkov, ktorí bývajú ľahko podplatiteľní. Pomôcť majú špeciálne vycvičené psy na odhaľovanie tohto zakázaného tovaru.

Vo voľnej prírode by mali byť užitočné oddiely rýchleho zásahu s vrtuľníkmi a pre ne nakúpená technika nočného videnia. Strážcovia v prírodných rezerváciách sa totiž sťažujú, že doteraz majú nízke personálne počty a nedostatočné vybavenie.

Afrika v boji proti pytliakom slonov

  • Keni sa zatiaľ nedarí odradiť pytliakov zabíjajúcich slony ani uväznením a vysokými pokutami. Strážcovia národných rezervácií sa pritom sťažujú na nízky počet svojich pracovníkov a slabé technické vybavenie.
  • Uganda predstavuje úspešný príbeh. Kým pred tridsiatimi rokmi v krajine žilo 700 slonov, ich počet stúpol na päťtisíc. Štát zriadil špeciálnu protizločineckú skupinu a plánuje cezhraničnú spoluprácu so susedmi.
  • Gabon nasadzuje proti pytliakom výsadkárov, ktorí útočia na slony žijúce v hustých lesoch v rovníkovej oblasti. Strážcovia divokej prírody dostali viac peňazí z rozpočtu a ich počet vzrástol desaťnásobne (ochrancov je už 650).
  • Botswana zaviedla najtvrdší postup, pretože príslušníci bezpečnostných zložiek môžu od decembra 2013 zastreliť prichytených pytliakov. Štát zároveň o rok neskôr uvalil úplný zákaz na lov slonov, ktorý rozšíril na všetky zvieratá.
  • Tanzánia pristúpila k intenzívnejším hliadkam, čo viedlo k tomu, že za minulý rok zatkla tisíc ľudí podozrivých z pytliactva.

Poznámka: Spracované podľa stanice BBC.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #keňa #nosorožce #slony