Dohoda o obnove prímeria v Sýrii sa podľa Kerryho blíži

USA sa spolu s Ruskom a ďalšími partnerskými krajinami priblížili k dohode o obnovenie prímeria v Sýrii. V Ženeve to v pondelok povedal americký minister zahraničia John Kerry.

02.05.2016 12:17
John Kerry, Foto: ,
Americký minister zahraničia John Kerry.
debata (1)

Prímerie má byť rozšírené aj na mesto Halab. Minulý týždeň bolo prerokované lokálne prímerie pre Latákíju a Damask s okolím. Ruská agentúra Interfax v pondelok oznámila, že sa Rusko s USA dohodli na predĺžení prímeria pre okolie Damasku o ďalšie dva dni. O 48-hodinovom predĺžení informovala tiež sýrska armáda.

Kerry sa v pondelok stretol s ministrom zahraničia Saudskej Arábie Adilom Džubajrom a neskôr bude rokovať so zvláštnym splnomocnencom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturou.

Pôvodné prímerie bolo prerokované v februári, ale koncom apríla sa začalo rúcať. Za hlavné porušenie sa považujú obnovené boje v Halabe, kde od 22. apríla zahynulo 250 civilistov. Nové nálety hlásili tiež v pondelok.

Minulý týždeň sa dohodlo lokálne prímerie pre Latákíju a Damask s okolím a platiť začalo o sobotňajšej polnoci. V prípade Latákíje má platiť 72 hodín, pre Damask a okolie bolo vyrokované na 24 hodín a v nedeľu predĺžené o ďalší deň. V pondelok ruský generál Sergej Kuralenko povedal, že sa USA, Rusko, sýrske vedenie a „umiernená“ opozícia dohodli na predĺžení „režimu spánku“ vo východnej Ghúte o ďalšie dva dni. Toto územie leží východne od Damasku, je v rukách odporcov režimu a býva častým terčom sýrskej armády. Nové predĺženie je v platnosti až do utorkovej polnoci.

Ruské ministerstvo zároveň ohlásilo, že rokovania o pokoji zbraní pre Halab stále pokračujú. Ženevské rokovania v pondelok majú umožniť aspoň čiastočné obnovenie pôvodného prímeria. „Blížime sa k dohode, ale musíme ešte prácu dokončiť, a preto sme tu,“ povedal Kerry na začiatku rozhovorov.

Minister Džubajr označil situáciu v Halabe za hrozné násilie a „zločinné porušenie humanitárneho zákona“. Nálety v Halabe pripísal sýrskym vládnym silám a zodpovednosť podľa neho padá na sýrskeho prezidenta Bašára Asada. „Mal by odísť prostredníctvom politického procesu a dúfame, že to urobí. Alebo bude zosadený silou,“ povedal Džubajr.

Prímerie je podmienkou úspechu sýrskych mierových rokovaní. De Mistura už zorganizoval tri kolá a v polovici mája by chcel v rozhovoroch pokračovať. Opozícia ale z minulého kola odišla kvôli obnoveným bojom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #john kerry #prímerie #vojna v Sýrii