Nevpustenie "vlkov" zo Slovenska a Nemecka udivilo ministra

Šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski, ktorého ministerstvo zakázalo ruským motorkárom z klubu Noční vlci vstup do krajiny, vyjadril údiv nad tým, že poľská pohraničná stráž na prechode s Bieloruskom v nedeľu nedovolila vojsť do Poľska motorkárom so slovenskými a nemeckými dokladmi. Šéf Nočných vlkov, známy stykmi s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, vzápätí obvinil Poľsko zo spustenia novej "železnej opony".

02.05.2016 13:34
Noční vlci, Slavín Foto: ,
Vlani Noční vlci navstívili aj bratislavský Slavín.
debata (138)

Vstup do Poľska už skôr zakázalo Nočným vlkom poľské ministerstvo zahraničia s odvolaním sa na bezpečnostné dôvody. Moskva proti tomu podala diplomatický protest. Motorkári majú namierené do Berlína, kde si chcú 9. mája uctiť pamiatku vojakov Červenej armády padlých za druhej svetovej vojny. Ich trasa mala viesť cez Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko a Česko.

„Neviem, na akom základe nebolo dovolené vojsť do Poľska motocyklistom s pasmi Európskej únie,“ povedal televízii TVN 24 minister Waszczykowski. Zdôraznil, že pokyn sa týkal výlučne Rusov. „Ak majú pasy EÚ, znamená to, že formálne nie sú Rusmi, ale Rusmi s európskymi pasmi, a to je niečo iné,“ pripustil Waszczykowski a dodal, že ministerstvo zahraničia vydalo "odporúčanie ", samotné rozhodnutie je však dielom pohraničníkov.

„Nedovolili sme vjazd siedmim cestujúcim hlásiacim sa k Nočným vlkom,“ uviedol ešte v nedeľu hovorca poľskej pohraničnej stráže. Tvrdí, že štyria z motorkárov mali slovenské pasy, dvaja nemecké a jedna žena bola Ruska. Podľa ruských médií išlo v tomto prípade o Rusov s dvojitým občianstvom a poľským pohraničníkom ako zámienka zrejme poslúžilo, že motorkári mali oblečené bundy s nášivkami Nočných vlkov.

Rozhodnutie, že predstavujú hrozbu pre verejný poriadok a bezpečnosť štátu, dostali motorkári písomne ​​a môžu sa odvolať, čo však súdy aj tak pravdepodobne nevybavia pred 9. májom, keď má celá jazda vyvrcholiť v Berlíne.

Podľa reportéra internetového denníka Gazeta.ru z niekoľkých desiatok Nočných vlkov, ktorí na cestu vyrazili z Moskvy, nakoniec k poľskému prechodu v meste Terespol zamierila len spomínaná skupina siedmich motocyklistov a tá sa o asi štyri hodiny neskôr vrátila späť do Bieloruska.

„Aká je to európska demokracia, aká ľudské práva? Urobili sme experiment, ako fungujú európske zákony a ľudské práva, a zistili, že žiadne zákony neplatia, je len neskrývaná a cynická svojvôľa,“ zdôraznil vzápätí pred novinármi šéf Nočných vlkov Alexander Zaldostanov.

Napriek odmietnutiu siedmich motorkárov na poľsko-bieloruskej hranici dorazila do Varšavy v nedeľu skupina motocyklistov, ktorých ruská agentúra TASS označila za „predstaviteľov klubu Noční vlci žijúcich v zahraničí“. Do Poľska vraj pricestovali už skôr. V poľskom hlavnom meste v sprievode poľských kolegov položili vence k Hrobu neznámeho vojaka. Z Varšavy majú údajne namierené do Vroclavi a Osvienčimu.

Ruské úrady aj médiá venujú anabáze motocyklistov mimoriadnu pozornosť, pretože k ich hnutiu sa hlási aj prezident Putin. Šéf Kremľa čas od času navštevuje ich akcie, ktoré kritici označujú za zrazy krajných nacionalistov a pravicových radikálov. Vodca Nočných vlkov Zaldostanov je na sankčnej listine USA aj Európskej únie za aktívnu podporu ruskej anexie Krymu.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Noční vlci #motorkári