V Indiane vrcholia prípravy na primárky, čakajú sa zisky Trumpa

Hlavní uchádzači o republikánsku prezidentskú nomináciu Donald Trump a Ted Cruz v pondelok organizovali posledné mítingy v štáte Indiana, ktorého voliči budú v utorok rozdeľovať svojich delegátov celoštátnej nominačnej konferencie. Trumpove víťazstvo by podľa analytikov uštedrilo tvrdú ranu nádejám jeho súpera, zatiaľ čo solídny výsledok Cruza by posilnil vyhliadky na pozastavenie Trumpovho postupu.

02.05.2016 17:07
debata (4)

Víťazstvom v piatich štátoch na východe USA sa Trump minulý týždeň výrazne priblížil šanci získať absolútnu väčšinu 1 237 delegátov, ktorá by mu zaistila automatickú nomináciu do boja o Biely dom. V desiatich štátoch, kde sa bude ešte hlasovať, už k víťazstvu nepotrebuje ani polovicu delegátov, ktorí sú ešte v hre.

Newyorský miliardár sa teraz viac zameriava na demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou získa nomináciu svojej strany a v záverečnej etape volebného boja bude súperkou republikánskeho kandidáta. Trump dal najavo, že sa znovu zameria na obvinenia, že Clintonová sa snaží hrať „ženskou“ kartou. „Pripravujeme dlhý, veľmi dlhý zoznam prípadov, kde vsádza len na to, že je žena. Do Hillary som sa ešte ani poriadne nepustil,“ poznamenal Trump.

Cruz podľa agentúry AP nestráca nádej, že v Indiane uspeje. „Celý ten dlhý, divoký zápas teraz kulminuje a celá krajina sa pozerá na Indianu,“ povedal texaský senátor na mítingu v meste Osceola. „Ľud tohto veľkého štátu, závisí na tvojom rozhodnutí, či krajinu odvrátiš od priepasti,“ dodal dramaticky.

Prieskumy verejnej mienky však Cruzovi nedávajú veľké šance. Trump by podľa nich v Indiane mal získať okolo 45 percent hlasov, zatiaľ čo Cruz asi 33. Tretí republikánsky kandidát John Kasich má šancu na 15 percent hlasov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hillary Clinton #Donald Trump #Ted Cruz #voľby prezidenta USA