Lavrov a Kerry telefonicky hovorili o Sýrii a Ukrajine

Ministri zahraničia Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry telefonicky diskutovali o sýrskom urovnaní a vyzvali na dodržiavanie dohodnutého prímeria. Lavrov tiež poukázal na nutnosť plnenia minských dohôd o Ukrajine a zdôraznil, že je potrebné bezo zvyšku vyšetriť okolnosti krvavého konfliktu v Odese z mája 2014.

02.05.2016 17:26
debata (25)

Agentúra TASS v správe o rozhovore ministrov uviedla, že Lavrov a Kerry dohodli budúce kroky medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu (ISSG), ktorej USA a Rusko predsedajú. Dohodli sa na potrebe zvolať jej ďalšie zasadnutie. Členmi skupiny sú mimo USA a Ruska aj Európska únia, Turecko, Irán či štáty v Perzskom zálive.

Ruský minister podľa TASS znovu zdôraznil nutnosť naplnenia minských mierových dohôd o urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. V tejto súvislosti upozornil, že je potrebné plne vyšetriť okolnosti krvavého konfliktu v juhoukrajinskej Odese, pri ktorom počas stretov medzi proruskými separatistami a proukrajinskými radikálmi predvlani v máji zahynuli desiatky ľudí. Od tragických udalostí uplynuli presne dva roky.

Lavrov a Kerry spolu telefonicky hovorili naposledy minulý piatok. Aj vtedy bola hlavnou témou sýrska kríza a konflikt na Ukrajine.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #john kerry #Sergej Lavrov