Kritici Merkelovej nechcú islam

Tvrdia, že chcú chrániť krajinu, kritici ich označujú za nebezpečných pomätencov. Prijatie volebného manifestu Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá sa vymedzuje proti prisťahovalcom a Európskej únii, vyvolalo na politickej scéne v krajine vlnu nevôle.

03.05.2016 08:13
Nemecko, polícia, demonštrácia Foto: ,
Víkendový zjazd Alternatívy pre Nemecko (AfD) poznačili násilnosti. Proti ľavicovým odporcom tejto strany zasahovala v Stuttgarte polícia, lebo demonštranti chceli zabrániť vstupu delegátov do budovy, kde mali naplánované dvojdňové rokovanie.
debata (46)

Táto pravicová populistická strana plánuje uspieť v budúcoročných celoštátnych voľbách, podľa najnovšieho prieskumu má 13-percentnú podporu, čo ju zaraďuje na tretie miesto. AfD zatiaľ nemá zastúpenie v Spolkovom sneme, ale jej členovia sa už dostali do polovice z 16 krajinských parlamentov.

Delegáti zjazdu AfD schválili programové vyhlásenie, podľa ktorého islam nie je zlučiteľný s nemeckou ústavou. Vyzvali tiež na zákaz mešít. „Ortodoxný islam, ktorý nerešpektuje náš právny systém alebo proti nemu dokonca bojuje a robí si nároky ako jediné platné náboženstvo, je nezlučiteľný s našou ústavou a kultúrou,“ uvádza sa v manifeste. „Islam je nám cudzí, a preto sa nemôže dožadovať zásady náboženskej slobody ako kresťanstvo,“ vyhlásil člen AfD Hans-Thomas Tillschneider.

Kritici tejto strany poukazujú, že jej slovník pripomína temné časy nacistickej rétoriky. „Agenda nenávisti k islamu nepomôže riešiť problémy. Jedine rozdeľuje nemeckú spoločnosť,“ varoval Aiman Mazyek, ktorý riadi ústrednú radu moslimov v krajine. Vážne znepokojenie vyslovil aj predseda nemeckej židovskej náboženskej obce Josef Schuster: „AfD sa manifestom vzdialilo od základov ústavy.“

Štandardné politické strany vytrvalo kritizujú činnosť AfD. „Žiadna demokratická strana s ňou nemôže spolupracovať,“ podčiarkla Gerda Hasselfeldtová z vládnucej CSU. Dôrazne sa vyjadril aj Ralf Stegner, podpredseda koaličnej sociálnej demokracie: „AfD je zmyslov zbavená strana.“

AfD, ktorú vedie Frauke Petryová, výrazne ťaží z nespokojnosti mnohých voličov s ústretovým postojom kancelárky Angely Merkelovej k utečencom.

Hlavné body programového vyhlásenia AfD

  • Neriadené prisťahovalectvo poškodzuje krajinu a islam nepatrí k Nemecku.
  • Treba stiahnuť všetkých zahraničných vojakov a jadrové zbrane z Nemecka. Je nutné obnoviť brannú povinnosť pre mužov.
  • Zavedenie priamej voľby prezidenta a ľudové hlasovanie podľa vzoru Švajčiarska.
  • Turecko by sa nikdy nemalo stať členom Európskej únie.
  • Vítaní sú kvalifikovaní migranti s veľkou ochotou integrovať sa. Zjednodušiť proces vyhosťovania cudzincov, ktorí spáchali trestný čin.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #islam #utečenci #AfD