Referendum o migračných kvótach EÚ čaká Maďarov na jeseň

Maďarská vláda chce v septembri či na začiatku októbra usporiadať referendum o úniových utečeneckých kvótach, proti ktorým sa kabinet Viktora Orbána postavil. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na šéfa úradu vlády. Krátko predtým dal maďarský najvyšší súd vláde na usporiadanie takéhoto referenda zelenú.

03.05.2016 11:12 , aktualizované: 16:00
debata (10)

Súd, na ktorý sa obrátili dve menšie opozičné strany, formálne schválil otázku, ktorú chce vláda predložiť v hlasovaní: „Chcete, aby Európska únia nariadila povinné premiestnenie osôb bez maďarského občianstva do Maďarska bez súhlasu maďarského parlamentu?“

Opoziční liberáli sa snažia ešte vládne plány na referendum o migrácii zvrátiť žalobou na ústavnom súde. Argumentujú, že hlasovanie by posilnilo xenofóbiu. Podľa agentúry AFP je však veto ústavných sudcov málo pravdepodobné.

Aby bolo referendum platné, musí sa ho zúčastniť aspoň 50 percent voličov. Plán na prerozdelenie migrantov na základe povinných kvót, schválený štátmi EÚ vlani, považuje Budapešť za porušenie svojej národnej zvrchovanosti a v decembri podala na toto úniové rozhodnutie sťažnosť na Súdny dvor Európskej únie.

Európska komisia však upozornila, že o prerozdelení migrantov sa rozhodlo v rozhodovacej procedúre, na ktorej sa dohodli všetky členské štáty, a že ide o právne záväzné rozhodnutia. Maďarská vláda trvá na tom, že migrácia je otázkou národnej zvrchovanosti. „Máme právo si vybrať, s kým chceme a nechceme žiť,“ vyhlásil Orbán.

Maďarsko vlani vybudovalo plot na svojich južných hraniciach, aby sa uchránilo pred príchodom migrantov putujúcich cez Balkán na západ. Ešte pred postavením maďarských plotov prešlo na svojej ceste do bohatších krajín skoro 400-tisíc utečencov.

Dohodnuté kvóty sa týkajú viac ako 100-tisíc žiadateľov o azyl, teda len malej časti z utečencov v Európe. Ale do začiatku apríla sa podarilo prerozdeliť len 1 100 utečencov. Na Maďarsko nepripadol žiadny, pripomenula AFP.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #referendum #kvóty pre cudzincov #prerozdelenie utečencov