Pri útokoch rebelov v Halabe prišlo o život najmenej 19 ľudí

Povstalecké skupiny podnikli rozsiahly útok na oblasti sýrskeho Halabu kontrolované vládou a raketami zasiahli rezidenčné štvrte a nemocnicu. Pri útokoch zomrelo najmenej 19 ľudí, vrátane troch detí. Ďalších 80 ľudí utrpelo zranenia. Informovala o tom sýrska štátna televízia aj opoziční aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorí situáciu v krajine monitorujú z Británie.

03.05.2016 16:21
Halab, Aleppo, Sýria, Foto: ,
Rezidenčné štvrte mesta Halab sú zničené po bombardovaní.
debata (8)

Sýrska armáda sa nechala počuť, že na útoky odpovedá tiež paľbou. Damask z ostreľovania obvinil skupiny, ako je front An-Nusrat napojený na al-Kajdu, či radikálne skupiny Ahrár aš-Šám a Džajš Islam, uviedla agentúra Reuters. Takzvaná umiernená opozícia považuje Džajš Islam a Ahrár aš-Šám za spojencov, hoci nezdieľa ich ideológie, podľa Ruska však ide o teroristické organizácie.

V noci bolo ostreľované aj sýrske mesto Rakka, ktoré je baštou Islamského štátu. Zahynulo tam najmenej 13 civilistov a päť radikálov. Organizácia SOHR nespresnila, či letecké údery v Rakke podnikli lietadlá sýrskej armády, ich ruskí spojenci alebo lietadlá koalície pod vedením Spojených štátov, ktorá proti ozbrojencom v krajine takisto bojuje. „Rakka sa stala terčom úderov podobnej intenzity po niekoľkých týždňoch. Nálety pokračovali v noci aj ráno,“ uviedol Rami Abdar Rahmán zo SOHR.

V krajine začalo na konci februára platiť prímerie medzi sýrskou opozíciou a vládou, ktoré sa však netýkalo Islamského štátu a frontu An-Nusrat. Pokoj zbraní sa však začal koncom apríla rúcať, najmä kvôli obnoveniu bojov v Halabe, kde od 22. apríla zahynulo asi 250 civilistov. Minulý týždeň bolo vyjednané lokálne prímerie pre Latákíju a Damask s okolím.

O obnovení prímeria v utorok v Moskve rokovali ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Podobné rokovania absolvoval de Mistura v pondelok v Ženeve so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym. „Je potrebné zabezpečiť, aby nepriateľské akcie boli opäť zastavené,“ uviedol splnomocnenec OSN ešte pred schôdzkou.

Lavrov po rokovaní vyjadril nádej, že prímerie, ktoré by zahŕňalo aj mesto Halab, bude oznámené „v najbližšej dobe, možno aj v nasledujúcich hodinách“. Moskva a Washington majú podľa neho v pláne vytvoriť takzvané centrum rýchlej reakcie, ktoré bude monitorovať situáciu v Sýrii a reagovať na porušovanie prímeria. Bude sa nachádzať v Ženeve a malo by začať pracovať v priebehu niekoľkých dní.

Podľa de Misturu by mohli byť mierové rozhovory medzi vládou a opozíciou čoskoro obnovené, ak bude prímerie rozšírené aj na mesto Halab. Splnomocnenec už zorganizoval tri kolá a v polovici mája chcel v rokovaniach pokračovať. Opozícia však z minulého kola odišla kvôli obnoveným bojom. „Máj bude pre Sýriu veľmi dôležitým mesiacom,“ uviedol de Mistura. „Ak sa potvrdí, že prímerie bude platiť aj v Halabe, dokážeme si predstaviť, že by sa v rovnakom čase znova začali rozhovory,“ dodal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Halab