Šéf Pegidy musí za podnecovanie nenávisti zaplatiť vysokú pokutu

Predák protiimigračného hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) Lutz Bachmann musí zaplatiť pokutu 9 600 eur za podnecovanie nenávisti voči utečencom. Rozhodol o tom súd v Drážďanoch. Štátne zastupiteľstvo požadovalo pre Bachmanna sedem mesiacov väzenia, obhajoba sa snažila, aby ho oslobodili. Rozsudok nie je právoplatný.

03.05.2016 18:51
Nemecko, Pegida, Bachmann, Foto: ,
Líder hnutia Pegida Lutz Bachmann.
debata (35)

Bachmann sa dopustil podnecovania nenávisti v septembri 2014 svojimi komentármi na facebooku, kde označil utečencov za „dotieravý hmyz“, „odpad“ a „špinavú zberbu“. Nemeckí právni odborníci očakávali, že ak bude uznaný vinným, súd ho pošle do väzenia, pretože v minulosti už dostal podmienečný trest. Súd sa však nakoniec priklonil k pokute, okrem toho musí predák Pegidy zaplatiť súdne trovy.

Bachmannova obhajkyňa sa usilovala o oslobodenie svojho klienta. Snažila sa spochybniť, že sa Bachmannove výroky mohli na facebooku dostať k širokej verejnosti. Zároveň tvrdila, že nie je možné preukázať, že urážlivé slová napísal na svoj profil priamo jej klient. Takéto stanovisko však odmietli znalci a nepriklonil sa k nemu ani súd.

Bachmann zverejňoval kontroverzné príspevky na facebooku opakovane. Vlani v januári sa na sociálnej sieti objavila fotografia, na ktorej mal malé fúziky pod nosom a bol nalíčený ako nacistický vodca Adolf Hitler. Kvôli tomuto incidentu musel nakrátko vedenie Pegidy opustiť, po mesiaci sa však do neho vrátil.

Proces s Bachmannom sprevádzal veľký záujem verejnosti. Pri prvom rokovacom dni pred dvoma týždňami bola súdna sieň úplne naplnená a asi 50 záujemcov sa do nej nedostalo. V utorok sa pred súdnou sieňou zhromaždili tri desiatky priaznivcov Pegidy, ktorí prišli vyjadriť Bachmannovi podporu.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Pegida